Militarii ucraininei au folosit arme românești în război: „Se strică des”

Militarii ucraininei au folosit arme românești în război: „Se strică des” Război în Ucraina. Sursa foto: Arhiva EVZ

În războiul din Ucraina, militarii au ajuns să folosească și arme românești. Despre ele nu au fost însă prea multe cuvinte de laudă, declarațiile celor de pe front fiind dovada clară că România ar putea face față cu greu unei invazii.

Militarii ucraininei au folosit arme românești în război

În premieră, artileriștii din armata Ucrainei au relatat despre experiența lor în folosirea unei arme românești în conflictul cu Rusia.

Soldații din Brigada 118 Mecanizată a armatei Ucrainei primesc instruire în operațiunile cu sistemele românești de rachete cu lansare multiplă APR-40, pentru a putea utiliza aceste echipamente pe câmpul de luptă.

APR-40 este un sistem de lansare a rachetelor de fabricație românească, care utilizează proiectile de calibrul 122 mm, de tip sovietic. Folosirea acestui armament pe teren de luptă a devenit cunoscută pentru prima dată în luna mai a anului 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

APR-40 reprezintă o versiune licențiată a sistemului sovietic de lansare a rachetelor BM-21 Grad, produsă de compania Aerostar în anii '70 și '80. Acesta păstrează aceeași unitate de artilerie, însă a fost echipat cu un nou șasiu cu trei axe DAC 665T, conform informațiilor prezentate de publicația ucraineană Militarnyi, care citează postul TV 5 Kanal.

Război în Ucraina, Rusia

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cât de bune sunt, de fapt, armele românești

Un soldat, cunoscut sub pseudonimul „Bolya”, a afirmat că lansatorul său de rachete multiplu este vechi de aproximativ 40 de ani, ceea ce îl face destul de uzat și predispus la defecte frecvente.

„Am condus această mașină 550 de kilometri și am oprit la fiecare 10 ore și am turnat în ea 10-15 litri de apă pentru că «fierbea», spune artileristul.

Conform declarațiilor lui „Bolya”, echipajul a primit lansatorul de rachete multiplu într-o stare nefuncțională, dar au reușit să-l repare. De asemenea, el a precizat că partea de artilerie a instalației a fost puțin utilizată, fiind într-o stare bună.

Artileristul a afirmat că echipajul său, deja bine antrenat, poate efectua prima lovitură în doar 1,5 minute. O salva de 40 de rachete poate fi lansată în 30 de secunde.

România ar fi achiziționat recent arme din Coreea de Sud

În urmă cu o săptămână, Klaus Iohannis s-a aflat într-o vizită oficială în Coreea de Sud, unde  ar fi reușit să încheie un contract important pentru Armata Română, care prevede achiziționarea unor arme în valoare de peste 700 de milioane de dolari.

Coreea de Sud a devenit un actor important în exporturile globale de echipamente militare, iar invazia Rusiei în Ucraina a deschis oportunitatea pentru industriile sale de a încheia contracte extinse în Europa, Orientul Mijlociu și Asia.

Conform publicației Korea Economic Daily, principalul producător sud-coreean din domeniul apărării, Hanwha Aerospace, este implicat în negocieri pentru un contract în valoare de 1.000 de miliarde de woni (725,7 milioane de dolari) pentru furnizarea de obuziere K9 către România. Acesta ar fi primul contract de apărare încheiat cu această țară. Negocierile au fost în desfășurare în ultima perioadă, având în vedere și vizita președintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud, subiect despre care evz.ro a furnizat informații detaliate.

Hanwha a refuzat să ofere comentarii cu privire la aceste informații. Cu toate acestea, în timpul unei teleconferințe despre rezultatele financiare din februarie, compania a declarat că va anunța un contract de export de armament cu România în primul trimestru, dar până în prezent nu s-a făcut nicio declarație oficială în acest sens.