Militarii de pe ambele maluri ale Prutului, cot la cot cu americanii în „Scutul de foc-2024”

Militarii de pe ambele maluri ale Prutului,  cot la cot cu americanii  în  „Scutul de foc-2024” Exercițiu militar/Sursa foto: army.md

Republica Moldova. Militarii moldoveni, români şi cei americani vor participa la exerciţiul „Scutul de foc-2024”. Antrenamentele se vor desfășura, în perioada 5 - 23 august curent, la poligoanele militare.

Anunțul a fost făcut vineri de Ministerul Apărării de la Chișinău.

Exerciţiul „Scutul de foc-2024”

Antrenamentele au ca obiectiv dezvoltarea capabilităților operaționale şi creşterea interoperabilității efectivului participant. Totodată, experiența acumulată în poligoanele Armatei Naționale va deschide noi posibilități de colaborare și dezvoltarea deprinderilor teoretice și practice acumulate.

Pe parcursul aplicațiilor, militarii se vor antrena cot la cot în executarea diferitor procedee ale pregătirii de luptă, accentul fiind pus pe interoperabilitatea participanților în executarea misiunilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deplasarea tehnicii militare pe traseele din țară

La exerciţiu vor fi folosite unităţile de tehnică militară și sistemele de artilerie din dotarea Armatei Naționale a Republicii Moldova. Astfel, î zilele următoare, în contextul desfășurării exercițiului, vor avea loc deplasări de tehnică militară pe drumurile naționale.

Tehnică militară

Tehnică militară/Sursa foto: army.md

„Scutul de Foc” se desfăşoară  conform planului de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2024. Acesta este organizat anual, începând cu 2015, la poligoanele din Republica Moldova și România.

Anul trecut, exercițiul s-a desfășurat în perioada 3-7 aprilie, în România. Acesta a reunit peste 500 de militari.

Militarii moldoveni și români antrenați în exercițiul multinațional „JCET—2024”

Militarii Armatei Naționale au participat în perioada 30 iunie — 12 iulie curent la exercițiul multinațional „JCET—2024” în România.

La instruirea comună au participat militari moldoveni din cadrul Batalionului cu Destinație Specială „Fulger” și militari români din Batalionul 52 Operații Speciale „Băneasa—Otopeni”.

Militari

Militari/Sursa foto: army.md

Scopul exercițiului „JCET—2024” a fost creșterea nivelului de interoperabilitate, sincronizarea procedurilor operaționale între militarii participanți și dezvoltarea capabilităților pentru executarea misiunilor speciale.

Pe parcursul desfășurării exercițiului, au fost organizate acțiuni tactice, trageri de luptă avansate și misiuni specifice de combatere a terorismului.

„JCET—2024” a avut loc în conformitate cu Planul de activități externe al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2024.

Militarii moldoveni participă la exercițiul „JCET” din anul 2009.

Revista presei