Evenimentul Zilei > International > Milionarii germani își pregătesc fuga în Elveția. O victorie a stângii politice i-ar lăsa fără averi
Milionarii germani își pregătesc fuga în Elveția. O victorie a stângii politice i-ar lăsa fără averi

Milionarii germani își pregătesc fuga în Elveția. O victorie a stângii politice i-ar lăsa fără averi

Milionarii din Germania se tem de o eventuală victorie a partidelor de stânga, în alegerile de duminică, și au început să-și transfere activele în afara țării.

O victorie a partidelor de stânga, în alegerile din Germania, ar putea aduce o înăsprire a regimului taxelor și impozitelor pentru anumite categorii sociale. Din acest motiv, mulți dintre oamenii de afaceri germani, care dețin averi foarte mari, preferă să și le protejeze. Aceștia au început să-și mute activele în Elveția, după cum spun bancherii şi avocaţii specializaţi în taxe, consultaţi de Reuters.

Astfel, venirea la putere a social-democraților (SPD), a partidului de extremă stângă Die Linke sau ecologiştilor va avea drept consecință introducerea unei taxe pe avere şi înăsprirea legislaţiei cu privire la moşteniri. Aceste subiecte, incluse pe agenda politică a opoziției de stânga, dă fiori bogaților Germaniei.

Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicat joi, social-democraţii se menţin pe primul loc cu 25% din preferinţe, fiind urmaţi de blocul conservator CDU/CSU cu 21% din intenţiile de vot, iar Verzii se situează pe locul trei, cu 14%.

Elveția rămâne destinația favorită a miliardarilor

Transferurile de active arată că mulţi oameni bogaţi văd în continuare Elveţia drept un loc atractiv pentru a-şi pune la păstrare avuţia. Aceasta în ciuda eforturilor pe care le fac autoritățile elvețiene de a schimba imaginea de paradis fiscal pentru miliardari a țării.

„Pentru cei super-bogaţi, acesta este un subiect fierbinte. Familiile antreprenoriale sunt îngrijorate”, a afirmat, conform sursei citate, un avocat german specializat în taxe şi care are operaţiuni extinse în Elveţia.

Nicio altă ţară din lume nu are atât de multe active offshore ca Elveţia, iar intrările s-au accelerat în 2020. De acest fenomen au beneficiat marile bănci elveţiene precum UBS, Credit Suisse şi Julius Baer.

Pe de altă parte, tensiunile geopolitice şi îngrijorările referitoare la consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19 fac din Elveția o țară atractivă datorită stabilității sale politice.

Datele arată că transferurile de active a crescut

Datele publicate de Banca Reglementelor Internaţionale arată că depozitele constituite de gospodăriile şi companiile germane la băncile din Elveţia au crescut cu aproape cinci miliarde de dolari, până la 37,5 miliarde de dolari, în primul trimestru din 2021. Iar aceste cifre nu includ acţiunile, obligaţiunile sau produsele financiare.

„Mulţi oameni bogaţi, în special antreprenori, se tem că va exista o alunecare spre stânga în Germania, indiferent care va fi rezultatul alegerilor”, spune Florian Dürselen, director pentru Europa la firma de gestionare a averii LGT Switzerland.

Bogații Germaniei se tem că-și pierd averile

SPD vrea să reintroducă o taxă pe avere şi să majoreze taxa pe moşteniri în timp ce Verzii, un posibil partener de coaliţie, vrea să taxeze mai mult averile. Deşi ambele partide vor să crească taxele pe venit pentru cei cu câştiguri mari, o taxă pe active ar strânge mult mai mulţi bani, susţine un avocat german specializat în taxe.

Acesta a dezvăluit că a primit un număr crescut de solicitări pentru consiliere din partea clienţilor, în special din partea unor antreprenori, milionari germani. Aceștia vor să se protejeze prin realizarea de noi investiţii prn companii din Elveţia sau prin transferul unor active spre fundații înființate în Liechtenstein.

Măsura este necesară deoarece simplul transfer de numerar către un cont bancar din Elveţia nu mai funcţionează. Ca urmare a presiunilor internaţionale, autorităţile elveţiene au acceptat să facă schimb de informaţii referitoare la conturile bancare cu autorităţile fiscale din ţările unde îşi au domiciliul clienţii băncilor elveţiene.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: