Șapte MILIOANE de oameni au VOTAT într-un scrutin ilegal organizat de OPOZIȚIE. Ce vor alegătorii

Șapte MILIOANE de oameni au VOTAT într-un scrutin ilegal organizat de OPOZIȚIE. Ce vor alegătorii

Mai mult de 7 milioane de alegători au participat la un referendum organizat de opoziție în Venezuela, potrivit unor organizații care au monitorizat scrutinul.

Votanții se opun ferm planurilor guvernului de a crea o nouă Adunare Constituentă care să aibă puteri mai mari decât Adunarea Națională și să rescrie Constituția.

Venezuela este polarizată între susținătorii președintelui Maduro și opoziție, care vrea noi alegeri. O asistentă medicală a fost împușcată mortal în timp ce stătea la coadă să voteze, în capitala Caracas, scrie BBC.

Bărbați pe motociclete au deschis focul, ucigând-o pe Xiomara Soledad Scott, de 61 de ani, și rănind alte trei persoane. Opoziția a acuzat bandele paramilitare pentru atac, iar procurorii au promis o anchetă în acest caz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un alt incident, Luis Olavarrieta a fost răpit, jefuit și bătut de un grup de susținători guvernamentali, dar a reușit să scape. Mai mult de 100 de oameni au murit în timpul ciocnirilor violente și al protestelor din Venezuela, din luna aprilie până acum.

Rectorul Universității Centrale din Venezuela, Cecilia Garcia Arocha, a declarat că 6.492.381 de oameni au votat în țară și alți 693.789 la secții de vot deschise peste hotare. Oricum, acest scrutin este ilegal.

Prezența la urne este ușor mai scăzută decât cei 7,7 milioane de oameni care au votat pentru candidații opoziției, la alegerile parlamentare din 2015. Există 19,5 milioane de alegători înregistrați la nivelul întregii țări.

Votând cu „da” sau „nu” la trei întrebări, 98% dintre alegători au respins propunerea președintelui Maduro și au susținut cererea de a se organiza alegeri înainte de încheierea mandatului său, în 2019.

De asemenea, ei au votat ca forțele armate să apere actuala Constituție.

Criza economică profundă este acum agravată de scăderea prețului petrolului, care reprezintă 95% din veniturile din export ale Venezuelei și a fost folosit de guvern pentru a finanța programele sociale.

Forțat să facă reduceri, președintelui Nicolas Maduro i-a scăzut popularitatea în rândul susținătorilor săi cei mai fideli.Este penurie de hrană și medicamente, iar opoziția îi acuza de management prost al economiei și erodarea instituțiilor democratice.

În martie, Curtea Supremă a decis să preia controlul asupra Adunării Naționale. Decizia a fost anulată, dar Maduro a fost acuzată de oponenți că încearcă să pună la cale o lovitură de stat: Aproape în fiecare zi au  loc proteste și se cere demisia sa.

Maduro însă susține că opoziția vrea să dea jos guvernul.

Un scrutin oficial va fi organizat în 30 iulie, pentru noua Adunare Constituentă, care va avea puterea de a rescrie Constituția și de a dizolva instituțiile de stat. Criticii spun că noua adunare ar putea însemna începutul dictaturii.

Scrutinul neoficial de duminică s-a desfășurat în secții de vot improvizate în teatre, terenuri de sport, în sensuri giratorii din Venezuela și în mai mult de 100 de țări din lume, precizează sursa citată.

Opoziția vrea să ardă sacii cu buletine de vot, pentru a identitatea celor care s-au prezentat la urne să nu fie cunoscută și aceștia să poată fi persecutați într-un fel sau altul.