Milioane de oameni din Africa se confruntă cu foametea, provocată de seceta extremă. Care e pericolul uriaș

Milioane de oameni din Africa se confruntă cu foametea, provocată de seceta extremă. Care e pericolul uriaș Sursa: Dreamstime.com

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că milioane de oameni din Africa de Est se confruntă cu foametea. Vorbind la o conferință de presă la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că seceta, schimbările climatice, creșterea prețurilor și un război civil în desfășurare în nordul Etiopiei contribuie toate la agravarea insecurității alimentare.

Peste 50 de milioane de oameni din Africa de Est se vor confrunta cu insecuritate alimentară în acest an, a constatat un studiu de la sfârșitul lunii iulie al Programului Mondial pentru Alimentație și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură. Aproximativ 7 milioane de copii suferă de malnutriție și, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, sute de mii își părăsesc casele în căutarea hranei sau a mijloacelor de trai. Țările afectate sunt Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan și Uganda.

Seceta din Africa de Est

„Situația actuală a securității alimentare în Cornul Africii este îngrozitoare după ce patru sezoane ploioase consecutive au eșuat, un eveniment climatic care nu s-a văzut în cel puțin 40 de ani sau de la începutul erei satelitului”.

Avertismentele se construiesc treptat de luni de zile, pe măsură ce situația se înrăutățește. În iunie, David Nash, geograf la Universitatea din Brighton, a raportat că „zone mari din Etiopia, Somalia și Kenya sunt în prezent în strânsoarea unei secete severe”. Cornul Africii are două sezoane ploioase pe an, dar ultimele patru au fost neobișnuit de uscate. În unele regiuni din Somalia, nu a plouat de doi ani, potrivit Reuters

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această secetă meteorologică a dus la o pierdere de umiditate a solului, a provocat uscarea căilor navigabile și a dus la moartea a milioane de animale”, a raportat Brighton. „Prognozele sugerează că sezonul ploios din septembrie până în decembrie ar putea eșua. Acest lucru ar pregăti scena pentru o secetă fără precedent de cinci sezoane.”

Instabilitatea politică

Seceta a avut un efect devastator asupra randamentelor culturilor și asupra populațiilor de animale. În Somalia, producția de legume și cereale este de așteptat să scadă cu aproximativ 80% în acest an. Invazia Ucrainei de către Rusia, care a blocat exporturile de cereale pentru ambele țări, a avut un efect devastator pentru țările care se bazau pe recoltă.

Secetele și foametea pot să creeze instabilitate politică și conflicte violente. Diverse revolte, inclusiv protestele din 2011 din Tunisia și războiul civil din Siria, au fost legate parțial de secetă și de penuria alimentară legată de schimbările climatice.

În iulie, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională s-a angajat să cheltuiască 1,2 miliarde de dolari pentru ajutor alimentar pentru Somalia, Etiopia și Kenya. ONU, însă, spune că sunt necesare mai multe fonduri, potrivit Yahoo News.