Miliarde de oameni răsuflă ușurați: Medicamentul eficient contra Covid-19, descoperit!
- Alexandru Toader
- 23 septembrie 2020, 15:27
Compania japoneză Fujifilm a anunțat că medicamentul pe care îl produce a avut rezultate clinice pozitive.
Grupul nipon Fujifilm a anunţat miercuri că medicamentul său Avigan, deja autorizat pentru forme severe de gripă, a permis o reducere „semnificativă din punct de vedere statistic” a timpului de vindecare pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.
Pentru cei 156 de pacienţi incluşi într-un studiu clinic de fază III desfăşurat în Japonia, durata medie de convalescenţă a fost de 11,9 zile în rândul celor trataţi cu Avigan şi de 14,7 zile pentru cei din grupul care au primit un placebo, au detaliat într-un comunicat reprezentanţii companiei japoneze.
Studiul, pe pacienți cu forme non-severe de pneumonie
În cadrul acestui studiu, sfârşitul convalescenţei a fost definit drept momentul în care noul coronavirus nu mai era detectat prin intermediul testelor PCR, însoţit de o scădere a simptomelor (determinată prin valori de temperatură, saturaţie de oxigen, imagistică pulmonară).
Studiul clinic s-a concentrat pe pacienţi diagnosticaţi cu forme non-severe de pneumonie, asociate maladiei COVID-19.
Demarat în martie şi între timp finalizat, studiul clinic nu a evidenţiat noi riscuri de sănătate asociate administrării de Avigan, au precizat reprezentanţii companiei Fujifilm.
Grupul nipon va realiza de acum „o analiză detaliată a datelor” obţinute prin acest studiu şi prevede să depună „încă din luna octombrie” o cerere de autorizare comercială a medicamentului în Japonia care să includă menţiunea că acesta poate fi utilizat contra noului coronavirus.
Nerecomandat femeilor însărcinate
Medicamentul cu administrare orală Avigan (favipiravir) este autorizat din 2014 în Japonia, însă doar pentru a trata cazurile severe de gripă împotriva cărora medicamentele standard s-au dovedit a fi ineficiente.
Avigan este contraindicat pentru femeile însărcinate, întrucât studii realizate pe animale au dezvăluit că el afectează dezvoltarea fetusului.
Guvernul japonez, care a mizat foarte mult pe acest medicament în ultimele luni, a cerut companiei Fujifilm să îşi crească producţia şi a propus să furnizeze loturi gratuite mai multor ţări care doresc să îl folosească.
Japonia a aprobat deja în luna mai tratamentul Veklury (remdesivir) dezvoltat de compania americană Gilead şi şi-a asigurat totodată în ultimele luni livrări de sute de milioane de doze cu diverse vaccinuri dezvoltate pe plan mondial împotriva maladiei COVID-19, potrivit Agerpres.