Miliardarii lumii s-au trezit cu averile „șterse”. Cine sunt marii perdanți şi câte trilioane de dolari au pierdut în 2022

Miliardarii lumii s-au trezit cu averile „șterse”. Cine sunt marii perdanți şi câte trilioane de dolari au pierdut în 2022 Sursa: https://www.mansionglobal.com/

În 2022, miliardarii din Europa au cunoscut cea mai mare scădere a averii, de 17%, fiind urmați de cei din Australia - 11% și de americani - cu 10%, potrivit analizei Knight Frank. Miliardarii din Africa și Asia au înregistrat cele mai mici scăderi, de 5%, respectiv 7%.

Elon Musk, fondatorul Amazon Jeff Bezos, CEO-ul Binance Changpeng Zhao și co-fondatorul Meta Mark Zuckerberg, s-au trezit anul trecut 392 de miliarde de dolari șterși, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Totul se datorează seriilor de crize declanșate de pandemia de coronavirus şi de invazia rusă în Ucraina, care au produs și continuă să producă efecte negative la nivel global.

Potrivit raportului Knight Frank, ultra-bogații și-au plasat 32% din averea totală în proprietățile lor rezidențiale. Apoi, și-au mai ascuns încă 26%, respectiv 21% din averea lor în acțiuni și, respectiv, proprietăți comerciale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți miliardari nu se mai regăsesc în topul revistei Forbes

218.000 de deținători de mari averi, catalogați drept persoane cu valoare netă ultra-înaltă, și-au văzut activele scăzând de la 101 trilioane de dolari în 2021, la 91 trilioane în 2022, adică un declin de aproape 10%.

„Scăderea averilor nu este surprinzătoare, având în vedere pivotul dramatic al politicii monetare care a culminat cu cea mai proastă performanță pentru portofoliul tradițional mixt din anii 1930”, a scris Flora Harley, editorul executiv al raportului de avere al lui Knight Frank.

Publicația Forbes, care a făcut topul miliardarilor în 2022, menționează că 329 de persoane au ieșit din clasament. Este cel mai mare număr de astfel de ieșiri de la criza financiară globală din 2008 încoace. Au existat însă și 236 de noi miliardari care au intrat în top. Aceştia provin din doar 34 de țări ale lumii.

China e pe locul 1, pentru că a produs 62 de noi miliardari. Urmează Statele Unite, cu 50 de noi miliardari și India, cu 29 de noi miliardari.

Cei mai bogați dintre bogați sunt în SUA

Dincolo de toate, cei mai puternici oameni ai lumii din punct de vedere financiar sunt tot din Statele Unite.

Pe primul loc a rămas Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, cu o avere estimată la 219 de miliarde de dolari. Jeff Bezos, CEO al companiei Amazon, este prezent în top cu o avere de 171 miliarde de dolari.

Bernard Arnault, regele luxului mondial, dispune de 158 miliarde de dolari, Bill Gates, fondatorul Microsoft, de 129 miliarde iar magnatul american Warren Buffett, de 118 miliarde de dolari, informează businessinsider.mx.