Miliardarii care au primit subvenții uriașe de la UE pentru agricultură. Lista cu beneficiarii finali
- Antonia Hendrik
- 4 noiembrie 2024, 17:44
Miliardarii au fost „beneficiarii finali” ai unei sume de uriașe de 3,3 miliarde de euro, (2,76 miliarde de lire sterline) din ajutoarele agricole oferite de Uniunea Europeană pe parcursul perioadei de patru ani, chiar dacă mii de ferme mici au fost închise, potrivit analizei datelor oficiale ale statelor membre ale UE.
Miliardarii au beneficiat de sume mari de la UE pentru agricultură
Uniunea Europeană a acordat subvenții generoase pentru agricultură către companiile miliardarilor între 2018 și 2021. Este vorba inclusiv de companii deținute de fostul premier ceh Andrej Babiš și de omul de afaceri britanic James Dyson.
Cei 17 „beneficiari finali” care figurează pe lista bogaţilor a Forbes din 2022, sunt:
- AndrejBabiš, fostul prim-ministru ceh care a fost achitat în februarie de fraudă care implică subvenții agricole,
- James Dyson, magnatul britanic al aspiratoarelor care a susținut că Marea Britanie ar trebui să părăsească UE și a cărui companie a primit plăți înainte de Brexit,
- Guangchang Guo, investitor chinez care deține clubul de fotbal Wolverhampton Wanderers,
- Clemens Tönnies, magnatul german al cărnii care a recunoscut că „a greșit” în privința lui Vladimir Putin în 2022;
- Anders Holch Povlsen;
- Kjeld Kirk Kristiansen, producătorul de jucării danez și fost CEO al Lego.
Benoît Biteau a declarat că „este o nebunie” totală. Fermierul francez și europarlamentar pentru Verzi în ultimul parlament european a mai subliniat că „Marea majoritate a fermierilor se luptă să-și câștige existența”.
Miliardarii au beneficiat de sume mari de la UE pentru agricultură. Sursa foto: Pizabay
Destintarii banilor, foarte greu de identificat din cauza regulilor UE
Regulile stricte de confidențialitate, transparența fac ca cei care primesc banilor să fie foarte greu de identificat. Câțiva dintre cei 17 miliardari au răspuns cu privire la bani/
Purtătorul de cuvânt al Dyson Farming a declarat că familia a investit 140 de milioane de lire sterline în îmbunătățirea durabilă a fermelor și a terenurilor agricole, în plus față de costul terenului, care „depășește orice plăți de subvenție” primite de Dyson Farming Ltd.
„Companiile sale au contribuit, de asemenea, cu multe sute de milioane de lire sterline în taxe și tarife UE.Fermele angajează acum peste 250 de oameni și folosesc tehnologia agricolă și inovația pentru a sprijini securitatea alimentară. În 2023, Dyson Farming a produs în mod 40.000 de tone de grâu, 12.000 de tone de cartofi și 750 de tone de căpșuni britanice în afara sezonului”.
Thomas Dosch, șeful afacerilor publice de la Tönnies, a explicat, de asemenea, că compania susține o reorientare a politicii agricole europene, astfel încât fermierii care lucrau în moduri ecologice să fie compensați pentru pierderea de venit asociată. „Nu ar trebui plătite subvenții pentru cantitatea de produse sau ca prime de suprafață la hectar”, a subliniat Dosch, potrivit Guardian.