Evenimentul Zilei > Actualitate > Mii de studente, carne de tun în industria videochat-ului
Mii de studente, carne de tun în industria videochat-ului

Mii de studente, carne de tun în industria videochat-ului

INDUSTRIE. La Iaşi s-a deschis un fel de "mall" al video-chat-ului, unde zeci de fete sunt cazate, dorm, mănâncă şi prestează sex virtual. Numai în Iaşi circa 1.500 de studente fac acest lucru.

Cristina are 19 ani şi este studentă la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Din martie, duce un trai pentru care ar invidia-o mulţi dintre români: locuieşte într-un ansamblu imobiliar modern, beneficiind de toate facilităţile. În plus, are un job ce-i aduce lunar aproximativ 3.000 de lei.
Dar, toate acestea au un preţ. Cristina, studentă silitoare în amfiteatrele universităţii pe timp de zi, se transformă noaptea într-un simplu obiect sexual al clienţilor de pe site-urile de videochat. Mirajul banilor câştigaţi uşor au adus-o în această zonă promiscuă, a obsedaţilor şi frustraţilor care plătesc bani grei pentru sex virtual.
„Nu e prostituţie, dar nici moral nu e”, simplifică ea, naiv, fişa postului. Pentru Cristina, alternativele, susţine ea, ar fi fost puţine. „Poate aş fi reuşit să mă angajez ca secretară, cu 800 de lei salariu. Dar şi banii ar fi fost puţini şi ar fi trebuit să suport şi avansurile sexuale ale şefilor”.
Studenta lucrează în Iaşi la studioul „Fetele norocoase”, unul din cele mai mari videochat-uri din oraş. Deşi nu există o evidenţă clară, autorităţile estimează că numai în Iaşi funcţionează 40 de astfel de videochat-uri, la care lucrează aproximativ 1.500 de studente.
Şi patroana a făcut videochat

De câteva săptămâni, în Iaşi, Mihaela Aioanei, patroana studioului „Fetele norocoase” a demarat o campanie agresivă de publicitate în media locală pentru a-şi mări echipa de fete. Cu cât mai multe „operatoare”, cu atât mai bine pentru profitul firmei.
„E, probabil, una din cele mai profitabile afaceri pe timpul ăsta”, spune Mihaela Aioanei. Fără scrupule, Aioanei prezintă în nuanţe de roz beneficiile pe care le au angajatele sale, fără a vorbi despre compromisurile pe care trebuie să le facă fetele.
Şefa agenţiei are 30 de ani şi e absolventă de Filosofie. Afacerea a pus-o pe roate acum doi ani. Ştia cu ce se mănâncă. Acum cinci ani, ea însăşi a lucrat la un videochat. „După doi ani, cu banii strânşi acolo, am deschis afacerea asta. Mai întâi într-un apartament închiriat, apoi aici, în acest ansamblu imobiliar”.
O afacere în expansiune

Spatiul închiriat pentru videochat a fost compartimentat: 13 camere dichisit aranjate în care fetele să poată „evolua” în voie, două grupuri sanitare, o sală de mese, o bucătărie şi trei dormitoare pentru fetele care aleg să locuiască aici. Pentru că există şi posibilitatea aceasta, ca fetele ce lucrează la videochat să locuiască aici, fără a plăti chirie. Dar, cu o condiţie: fata să presteze zilnic câte opt ore. Adică, aducând mai mulţi bani în firmă, îşi plătesc indirect şi chiria.
Pe timp de vară, la studio lucrează doar 25 de fete, în trei ture, ca pe vremuri în fabrici şi uzine. „De regulă sunt 30. Cel mai mult am avut 36 de fete în acelaşi timp. Dar, pentru că cele mai multe sunt studente, acum sunt plecate în vacanţă”, explică Aioanei.
Din toamnă, patroana vrea să mărească numărul camerelor de lucru. Fiecare cameră are câteva dotări standard: un pat sau o canapea, un calculator conectat la internet şi la o cameră video. Adică, fetele pot fi văzute şi auzite de clienţii lor.
În încăperi se mai află bare de dans, de genul celor din cluburile de striptease, oglinzi uriaşe agăţate pe pereţii tapetaţi, reflectoare puternice şi bineînţeles accesoriile, jucării erotice cu care-şi satisfac sexual clienţii în faţa camerei video.
Ţinta fetelor: bărbaţii vârstnici

Delia are 20 de ani, e din Suceava, şi lucrează la „Fete norocoase” doar de doua luni. N-a încasat încă sume importante de bani, dar e şi firesc spune ea. Nu are nici experienţă şi nici nu şi-a format reţeaua de clienţi fideli, „membri” cum sunt numiţi bărbaţii dornici de sex virtual.
„Cel mai puţin am luat, într-o zi, 60 de lei partea mea. Iar cel mai mult 200 de lei într-o zi”, afirmă Delia. La studioul la care lucrează plata se face la sfârşitul zilei. Adică, ai prestat, iar la sfârşitul programului patroana îţi dă banii cash. Delia lucrează part-time, patru ore zilnic timp de cinci zile, adică 20 de ore pe săptămână. In paralel merge şi la cursuri, ea urmând o şcoală postliceală. Nimeni din familie nu ştie cu ce se ocupă, doar prietenului său i-a povestit. „Lucrez ca să am şi eu bani de buzunar”.
Fără a fi o frumuseţe răpitoare, Delia are trăsături fizice pe care şi le accentuează pentru a atrage clienţi. Bruneta are ochii de culoarea cenuşii stinse, sâni mici şi talie de viespe. „75% din bărbaţii cu care intru în contact, pe chat, au cerinţe sexuale. Unii, în special cei în vârstă, plătesc şi pentru a sta de vorbă cu noi”, spune ea.
S-a angajat prima dată într-a XII-a

Site-urile pe care apar fetele nu pot fi accesate din România şi, la cerere, sunt blocate şi în alte ţări din Europa acolo unde „operatoarele” pot avea rude ce le-ar putea identifica.
Cristina, 19 ani, e studentă la Universitatea „Cuza”. La „Fetele norocoase” lucrează din martie. Acum a prins ceva cheag şi a ajuns să câştige şi 3.000 de lei pe lună.
„Am mai lucrat la un videochat, o săptămână, când eram în clasa a XII-a. Nu mi-a plăcut cum am fost tratată de patroni şi am plecat. Apoi am încercat să mă angajaez la o firmă de curăţenie, dar patronul de acolo îmi făcea avansuri sexuale. Ulterior, am fost bona unui copil de 11 ani. Programul era bun, la fel şi condiţiile. Dar şi în acest caz, tatăl baiatului s-a dat la mine şi am fost nevoită să plec. A treia încercare a fost la un salon de masaj erotic. Dar, când am aflat că asta implică şi sex oral, am renunţat”, arată Cristina prin ce a trecut pentru a-şi găsi un loc de muncă.
În final, s-a angajat la studioul de videochat „Fetele norocoase”. Mignona şatenă, cu ochi albaştri, nu e deranjată de meseria sa. „Eu zic că nu e prostituţie. Cred că mai prostituată ca mine e femeia care stă cu un bărbat pentru bani”.
Cereri în căsătorie

Pentru a ţine clienţii în convorbiri private (acolo unde bărbaţii plătesc fiecare minut pe care-l petrec cu fetele), Cristina trebuie să se dezbrace, să danseze în faţa oglinzii, la bară sau să mimeze actul sexual în faţa camerei video folosindu-se de jucării sexuale. „Mulţi vor să ne trimită, separat, bani în cont. Alţii vor să vină în România să ne cunoască persoanal. Sau alţii se îndrăgostesc, au fost şi cereri în căsătorie”, declară Cristina.
Fata repetă obsesiv că atât timp cât nu are contact fizic cu un bărbat nu poate fi considerată protituată. Ce-ar putea lucra ca să câştige suficient cât să-şi păstreze actualul stil de viaţă, cu haine şi cosmetice scumpe, cu şedinţe prelungite de shopping sau cu orele petrecute în saloanele de înfrumuseţare?
Afacerea e considerată legală

Activitatea de videochat nu este clar reglementată în România. „Activităţi de telecomunicaţii prin reţele de cablu” este obiectul de activitate al studioului „Fete norocoase”, iar fetele sunt încadrate ca „operator calculator”. „Angajatele au cărţi de muncă sau PFA-uri, iar firma mea plăteşte dările la stat. Totul este legal”, afirmă patroana Mihaela Aioanei. 
Poliţia şi inspectorii de muncă supraveghează aceste activităţi, mai ales că au fost cazuri în care aceste studiouri de videochat serveau ca paravan pentru prostituţia adevărată. „Atât timp cât activitatea acestei societăţi comerciale respectă legislaţia muncii şi nu sunt folosiţi minori, din punctul nostru de vedere nu ar fi nicio problemă”, afirmă Lucian Mursa, şeful Poliţiei municipiului Iaşi.
Afacere de criză la români: să vânda sex străinilor

Investiţia iniţială, în amenajarea întregului spaţiu, s-a ridicat la 80.000 de euro. A inclus compatimentarea, utilarea şi mobilarea camerelor, dar şi achiziţionarea echipamentului de lucru (calculatoare, camere video etc). „Investiţia este amortizată”, spune Aioanei. În lunile de vară, încasările studioului sunt mai mici, dar nu din lipsă de clienţi, ci din cauză că multe fete, studente, pleacă în vacanţă sau acasă la părinţi şi astfel există un deficit de forţă de muncă.
„Într-o lună de vară avem încasări undeva la 30.000 lei, cu 25 de fete”, afirmă Mihaela Aioanei. Adică, aproximativ  7.200 de euro. Acestea sunt încasările firmei, cele ale fetelor fiind separate. Cheltuielile reprezintă chiria spaţiului şi utilităţile (3.000 de euro) şi dările către stat pentru fetele angajate (maxim 1.000 de euro). Cu alte cuvinte, profitul într-o lună de vară, considerată o perioadă proastă pentru afacere, este de peste 3.000 de euro. În lunile pline, de iarnă, profitul se poate dubla sau chiar tripla.
O fată ridică 1.000 de euro pe lună

La rândul lor, fetele câştigă sume importante. Pentru un minut de discuţie sau de sex virtual, clienţii plătesc între 2 dolari şi 4 dolari (pentru site-urile din SUA) sau între 2 şi 4 euro (site-urile din Europa). Jumătate din bani intră în conturile firmei de videochat, iar cealaltă jumătate sunt veniturile fetelor, cele care prestează efectiv.
Astfel, la 10 minute, o operatoare încasează 20 de dolari, adică aproximativ 60 de lei. „În cea mai proastă zi am făcut 120 lei, adică 60 de lei pentru firmă, 60 de lei pentru mine”, susţine Delia. Mergând cu calculul până la capăt şi admiţând că Delia ar avea într-o lună cu 20 de zile de lucru numai zile proaste cu astfel de încasări, tot ar ridica la final 1.200 de lei. Şi asta în condiţiile în care timpul de lucru în cazul său este de 4 ore pe zi.
Pentru cele care lucrează 6 sau 8 ore pe zi şi care au căpătat şi experienţă şi au clienţi fideli, încasările lunare medii sunt între 3.000 şi 4.000 de lei. Dar, sunt şi fetele care ajung la 2.000 euro lunar, partea lor.
„Cei tineri intră în camera privată şi ne cer scurt: jos textila. Ne convin cei mai în vârstă, că îi ţinem mai mult de vorbă, îi prostim şi ne intră mai mulţi bani în cont”,
Cristina, operator videochat

PARTEA INGRATĂ
Top trei solicitări scabroase
1. Să se folosească de tocurile de la pantofi pe care clienţii solicită să le transforme în jucării sexuale
2. Un alt client a cerut înlocuirea vibratorului cu furtunul de la aspirator
3. O altă solicitare stranie a fost ca jocul sexual să fie executat de două fete care să se scuipe una pe cealaltă
 „Nu putem vorbi în aceste cazuri de o boală psihică. E o necesitate absolut materială pentru că fetele au constatat că pe canalele media sunt promovate femeile cu bani, cu implanturi, genul piţipoancelor. Nu mai există o scară a valorilor, iar ele nu mai au repere morale în societatea românească”,
dr. Virginia Marinescu, spitalul de Psihiatrie Socola

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: