Mii de protestatari din capitala Sri Lanka, Colombo, au intrat în reședința președintelui. Ei fac baie în piscina lui Gotabaya Rajapaksa. Manifestanții i-au cerut demisia după luni de proteste din cauza crizei economice din țara lor.
Update: La finalul unei zile cu proteste masive, preşedintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, și-a anunțat demisia. Acest lucru o să se întâmple oficial miercurea viitoare, pe 13 iulie, a anunţat sâmbătă preşedintele Parlamentului.
„Decizia de a demisiona pe 13 iulie a fost luată pentru a asigura o predare paşnică a puterii”, a declarat Mahinda Yapa Abeywardena, citat de Reuters.
„Din acest motiv, cer publicului să respecte legea şi să menţină pacea”, a adăugat preşedintele Parlamentului srilankez.
La primirea veștii, în Colombo, capitala Sri Lankăi, au pornit artificiile.
Mai mult, premierul Sri Lankăi, Ranil Wickremesinghe, a anunțat că este și el dispus să demisioneze pentru a face loc unui nou guvern.
Știre inițială:
Mii de protestatari au luat cu asalt reședința președintelui Gotabaya Rajapaksa din capitala Sri Lanka. Manifestanții din toată țara au mărșăluit la Colombo pentru a cere demisia președintelui. Ei sunt nemulțumiți de gestionarea defectuoasă a crizei economice din țară. Sri Lanka suferă o inflație vertiginoasă și se luptă să importe alimente, combustibil și medicamente.
Rajapaksa a fost deja mutat într-o locație mai sigură, informează BBC. „Președintele a fost escortat în siguranță”, a declarat sursă din apărare. „El este încă președinte, este protejat de o unitate militară”.
Câțiva dintre protestatari au mărturisit că: „Locuiesc în mașina mea două zile pentru a cumpăra combustibil”, „Nu îmi permit lapte pentru bebelușii mei”.
Cum au acționat manifestanții
Protestatarii au luat cu asalt reședința președintelui Gotabaya Rajapaksa. Au intrat în cartierul guvernamental din Colombo, strigând sloganuri precum „Trebuie să pleci acasă!”. De asemenea, ei au spart mai multe baricade ale poliției pentru a ajunge la casa președintelui Rajapaksa.
Poliția a tras focuri în aer și a folosit gaze lacrimogene pentru a împiedica mulțimile furioase să invadeze reședința. Ei nu au reușit să oprească o parte din protestatari să între în casă.
Imaginile transmise în direct pe Facebook din interiorul clădirii au arătat sute de protestatari când se plimbau prin camere și coridoare, în timp ce sute se aflau și pe terenul de afară. Filmările BBC au mai arătat zeci de oameni făcând o baie în piscina palatului.
Ce se întâmplă în biroul președintelui
Protestatarii dintr-o altă locație au reușit să intre și în biroul președintelui, locul care a fost centrul demonstrațiilor de luni de zile. Cel puțin 33 de persoane, inclusiv membri ai forțelor de securitate, au fost rănite. Victimele au fost transportate la Spitalul Național din Sri Lanka din Colombo, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului pentru serviciul BBC.
Autoritățile au încercat să oprească desfășurarea demonstrației prin impunerea unei stări de asediu de vineri seara, 8 iulie. Protestatarii nu s-au descurajat, iar interdicția de acces a fost ridicată după ce grupurile societății civile și partidele de opoziție s-au opus ferm.
Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe a convocat o întâlnire de urgență a liderilor partidelor politice din Sri Lanka pentru a discuta despre criză. El îi cere, de asemenea, președintelui să convoace parlamentul.
Criza economică din Sri Lanka
Săptămâna trecută, autoritățile au suspendat vânzările de benzină și motorină pentru vehiculele care nu sunt esențiale, în încercarea de a păstra stocurile de combustibil în scădere ale țării. Guvernul a încercat să cumpere combustibil pe credit din alte țări, inclusiv Rusia. Până acum nu au avut succes.
Sri Lanka a cerut ajutor financiar de urgență. Țara dă vina pe pandemia de Covid-19, care aproape a ucis comerțul turistic, unul dintre cei mai mari venituri în valută. Însă mulți experți spun că de vină este gestionarea economică slabă.
Din martie au avut loc demonstrații, cerând demisia președintelui Rajapaksa. Criza economică din ce în ce mai adâncă l-a făcut pe fratele mai mare al președintelui, Mahinda Rajapaksa, să demisioneze din funcția de prim-ministru în luna mai.