Ministrul Educației a ajunțat astăzi că 8005 elevi au fost depistați pozitiv cu coronavirus în ultima săptămână pe baza testelor de salivă. În peste 50% dintre cazuri rezultate au fost confirmate și de testete PCR
Un număr de 8.005 teste de salivă efectuate elevilor au fost pozitive, în săptămâna 31 ianuarie - 4 februarie, conform raportărilor inspectoratelor şcolare. Potrivit unei informări prezentate vineri de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, dintre cele 8.005 teste de salivă pozitive, 4.492 (56,11%) au fost confirmate prin test RT-PCR, 2.097 (26,2%) au fost infirmate prin acelaşi procedeu, iar pentru 1.416 (17,69%) nu există răspuns de confirmare/infirmare a infecţiei cu visurul SARS-CoV-2, scrie Agerpres.
Peste 100 de școli în regim online
163 unităţi de învăţământ funcţionează acum în sistem online, reprezentând 0,91% din numărul total. „Vineri, 4 februarie 2022, la nivel naţional, funcţionează în sistem online 163 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (0,91% din numărul total) şi 4.757 de clase/grupe (3,4% din numărul total)", a precizat ministrul educației.
32.100 de elevi sau preşcolari (1,1% din numărul total) şi 8.290 persoane angajate în sistemul de învăţământ preuniversitar (3,07% din numărul total) sunt pozitivi COVID-19.
Noi reguli privind carantina elevilor
Ministerul Educației a mai anunțat în această săptămână că ordinul comun privind regulile în școli în contextul pandemiei de coronavirus va fi modificat pentru a adapta situația din unitățile de învățământ la noile condiții aprobate, în ședința Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Mai exact, este vorba despre reducerea perioadei de carantină, care este acum de 10 zile pentru elevii nevaccinați, la regula generală de 5 zile, valabilă pentru toată lumea.
O nouă variantă Omicron
Oamenii de știință au identificat o a doua variantă de Omicron, identificată drept „BA.2”, care se răspândește cu repeziciune. Au fost detectate mai multe cazuri în California, Texas și Washington. Oamenii de știință se așteaptă ca noua variantă să se răspândească în Statele Unite în următoarea lună. Ei au dovezi că este cel puțin la fel de contagiasă ca și prima variantă Omicron, „BA.1”.
„S-ar putea ca BA.2 să aibă un mic avantaj. BA.2 ar putea fi cu 1% până la 3% mai transmisibilă, sau ceva de genul acesta”, spune Emma Hodcroft, un epidemiolog de la Universitatea din Berna.
Aceasta a urmărit variantele de coronavirus din întreaga lume, pe parcursul pandemiei, prin intermediul proiectului Nextstrain. Marea întrebare a oamenilor de știință este dacă noua variantă are suficiente mutații ca să prelungească valul în curs în SUA, așa cum s-a întâmplat în Danemarca, arată publicația online whyy.org.