Mihail Manoilescu, tragicul actor al dramei din 30 august 1940

Mihail Manoilescu, tragicul actor al dramei din 30 august 1940Sursa foto: Wikipedia

Mihail Manoilescu, tragicul actor al dramei din 30 august 1940. Cum a reușit un descendent dintr-o veche familie de boieri moldoveni să devină dușman al poporului.

În autobiografia sa, Mihail Manoilescu se considera descendent al celebrului logofăt Ionică Tăutul, autorul Constituției Cărvunare din 1822. Ieșean, absolvent de elită a ceea ce am numi azi Politehnica  din Iași (șef de promoție ca și tatăl lui), Mihail Manoilescu a avut o existență dură. A fost orfan, s-a ridicat. Apoi, istoria l-a pus în cele mai ingrate poziții. Și totuși, a devenit model al unei țări celebre din emisfera sudică.

Mihail Manoilescu - admiratorul lui Mussolini, susținător al carlismului

Mihail Manoilescu s-a născut la Tecuci, la 9 decembrie 1891. La 1900, a rămas orfan de tată. A studiat la Iași și în 1915 a absolvit Școala de Poduri și Șosele. A avut funcții în aparatul birocratic guvernamental, atât la liberali cât și la Liga Poporului. Așa s-a născut concepția sa corporatistă. Prinde avânt în 1926 când are ocazia să îl întâlnească la Roma pe dictatorul Benito Mussolini.

Fascinat de corporatismul italian, supărat pe Regență, pe liberali, alege să fie parte a conspirației care dorea restaurarea carlistă. Acționează ca mesager secret între Carol și Maniu. Este arestat chiar în expresul care venea de la Budapesta în 1927. În 1928, este eliberat, dar continuă activitatea sa subversivă.

Finanțator al legionarilor și antisemit notoriu

Începe să abordeze o gândire totalitară, antisemită dar corporatistă. Este considerat un finanțator al Legiunii, în 1937, din banii săi tipărindu-se ”Buna Vestire”, oficiosul legionar.  A încercat ca și Platon, să experimenteze în Ardeal o formă corporatistă, dar a considerat că a fost sabotat ceea ce i-a mărit considerabil doza de antisemnitism.

A fost considerat în România, un teoretician al statului totalitar, antisemit. Față de Nae Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, AC Cuza, Nichifor Crainic, Constantin Noica, el dorea o legătură directă cu moștenirea culturală a poetului Mihai Eminescu sau a scriitorului Ioan Slavici.  Trecerea sa de la modelul liberal, la cel cooperatist - național-țărănist spre totalitarismul de dreapta, antisemit și intolerant s-a produs ca urmare a evoluției carierei sale politice care a fost foarte sinuoasă și marcată de controverse.

Mihail Manoilescu - Ministru de Externe. Dictatul de la Viena. Arestarea și moartea

Mihail Manoilescu a fost numit Ministru de Externe în Guvernul Gigurtu la 4 iulie 1940. A coordonat discuțiile cu maghiarii din 16 august 1940, la Turnu Severin. A încercat să combată cererile maghiare de circa 70 000 kmp din Transilvania. Alături de Valer Pop a ajuns în după amiaza zilei de 29 august 1940, la Viena.

A cerut instrucțiuni din țară, fiind amenințat de maghiari, italieni, germani cu invazia maghiară și chiar sovietică. Otrăvit de serviciile maghiare, cum spunea fiica sa mai târziu, Manoilescu a leșinat când a văzut harta cu suprafața cedată din Ardeal. Consiliul de Coroană de la ora 2 dimineața i-a dat instrucțiunea să accepte, pe 30 august 1940, Dictatul de la Viena. L-a semnat undeva în jurul orei 14.30.

A fost arestat la 12 octombrie 1944. După 14 luni de detenție fără anchetă sau proces, a fost eliberat și a început să lucreze alături de autorități la redresarea țării. Avusese în familia sa și socialiști precum tatăl lui, prieten cu Ioan Nădejde.  Un văr al mamei sale a Alexandru Bădărău a colaborat cu Take Ionescu. Din decembrie 1945 până în decembrie 1948 a lucrat în sfera economică.

Încă din 1929, publicase pe plan internațional „Teoria protecționismului și a schimbului internațional”, în italiană, franceză, engleză Arestat din nou în decembrie 1948, a fost închis la Jilava, Ocnele Mari, Sighet. A murit la 30 decmebrie 1950, la Sighet. Natalia Manoilescu-Dinu, fiica sa a trăit în perioada 1920-1992. A fost o eminentă exegetă a teologiei românești, discipol al Părintelui Stăniloaie și a Părintelui Benedict Ghiuș.

Doctrina sa economică a salvat Brazilia în perioada interbelică și până în 1974

Încă din 1929, teoria sa economică a început să fie aplicată în Portugalia dar și în Brazilia, peste Ocean. Din 1945 până la 1974, aplicând ideile economice ale lui Manoilescu, economia acestei țări a crescut în medie cu 7,4 % pe an. Recesiunea mondială nu a afectat Brazilia care după 1975 și la începutul anilor 80, a avut creșterea de peste 8% pe an. Dacă azi, PIB ul Braziliei are 5000 dolari pe cap de locuitor, în anii 70, când se aplicau teoriile lui Manoilescu acesta ajunsese deja la 2200 dolari pe cap de locuitor.

Cum și-a prezis moartea referindu-se la soarta celor care mutilaseră Transilvania

Iată ce scria Mihail Manoilescu despre cei ce au decis soarta Transilvaniei. Indirect, a lăsat să se înțeleagă faptul că și el va avea aceeași soartă:

„ Ca într-o melodramă de gust învechit, dar plină de deznodăminte drepte, toţi cei vinovaţi de mutilarea Transilvaniei şi-au primit o cumplită pedeapsă. Hitler s-a prăbuşit sub ruinele Reichului său; Mussolini a fost împuşcat ca un fugar la margine de drum; Ribbentrop a sfârşit în spânzurătoare; Ciano la stâlp, sub gloanţele poruncite de bunicul copiilor lui; Teleky s-a sinucis când nemţii l-au descoperit că îi trăda; Csaky a murit în condiţii stranii la două luni după funestul arbitraj, iar Bardossi, ministrul ungur de la Bucureşti, devenit în urmă prim-ministru, a fost executat în 1946. Transilvania noastră e vrăjită”

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News