Exclusiv. Mihai Isac, analist politic: „Chișinăul trebuie să învețe regulile jocului de lobby, pentru a-și putea susține interesele legitime în noua Epocă Trump”
- Angelina Olaru
- 7 noiembrie 2024, 18:19
Republica Moldova. Victoria lui Donald Trump și efectele acesteia asupra destinului Republicii Moldova și al regiunii este subiectul numărul unu al dezbaterilor din spațiul public de peste Prut. Analistul politic Mihai Isac a declarat, pentru EVZ, că „victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite, dar și a Partidului Republican în alegerile pentru Senat și Camera Reprezentanților, nu trebuie să trezească îngrijorare la Chișinău.
Un sistem de decizie unitar la Washington poate fi mult mai eficient decât în cazul în care cele două mari partide, Republican și Democrat, ar fi fost angajate într-un război pentru controlul Legislativului SUA, situație care a caracterizat ultimii ani din mandatul lui Joe Biden.”
Avantajele Republicii Moldova, după venirea lui Donald Trump, la Casa Albă
„Orice schimbare de administrație la Casa Albă a fost folosită în istorie ca prilej de relansare a unor relații. Astfel, noua realitate geopolitică poate fi o șansă pentru relansarea relațiilor dintre Republica Moldova și SUA. Republica Moldova este ancorată în arhitectura de securitate împreună cu partenerii săi occidentali, mai ales România, iar sprijinul acestora pentru Chișinău va rămâne constant, în perioada următoare. Autoritățile Republicii Moldova trebuie să inițieze cât mai rapid contacte cu factori din noua administrație republicană, pentru a-și prezenta poziția și interesele legitime și pentru a răspunde întrebărilor partenerilor americani.
După o campanie electorală extrem de dură, noua administrație Trump este preocupată de consolidarea propriei poziții pe plan intern, dar și în raport cu aliații și partenerii tradiționali, iar acest lucru exclude schimbări rapide ale direcției politicii externe. Chișinăul trebuie să învețe și să aplice regulile jocului de lobby, pentru a-și putea susține interesele legitime în noua Epocă Trump, epocă care va continua și după mandatul noului/vechiului președinte la Casa Albă”, a declarat Mihai Isac.
„Republica Moldova va trebui să fie atentă, ca interesele sale naționale să nu fie afectate”
„Republica Moldova are și avantajul unui parteneriat solid cu România, țară care este considerată un stat pivot al NATO în regiunea Mării Negre și pe flancul estic al Alianței și UE. O mai bună coordonare cu Bucureștiul va facilita atingerea obiectivelor de politică externă ale Republicii Moldova, atât în relația cu SUA și Uniunea Europeană, dar și cu alți parteneri importanți. Realitatea de pe frontul ucrainean va influența și realitatea politică din Republica Moldova, în contextul alegerilor parlamentare cruciale din 2025, iar implicarea SUA joacă un rol extrem de important în orice formulă de rezolvare a conflictului.
Republica Moldova va trebui să fie atentă ca interesele sale naționale să nu fie afectate de eventuale precedente, stabilite în condițiile de pace din Ucraina, mai ales cele privind posibila federalizare ori autonomizare puternică a unor regiuni, dar și statutul limbii ruse. Acest lucru poate fi realizat doar printr-o comunicare atentă și clară cu partenerii occidentali, mai ales SUA, România și UE”, a mai spus Mihai Isac.