MIHAI COSMA: In orice caz, spargeti geamul!

MIHAI COSMA: In orice caz, spargeti geamul!

Solistul pune mana pe ciocan si, la semnul dirijorului, izbeste un geam care se face tandari.

Urmeaza cateva acorduri si piesa se incheie. Aplauze furtunoase rasplatesc prestatia solistului Doru Roman si cheama pe scena pe compozitor. Se numeste Dan Dediu si este ziua lui de nastere. A implinit 40 de ani.

Ceea ce ar trebui sa fie cu adevarat important pentru publicul cititor este nu prima parte a stirii, ci ceea ce urmeaza. Dan Dediu a fost sarbatorit la Filarmonica din Timisoara la implinirea unei varste definitorii in cariera unui artist.

Dan Dediu este cel mai valoros si cel mai cunoscut compozitor contemporan reprezentand generatia tanara. Muzica sa a rasunat pe multe meridiane ale lumii, lucrarile sale primind zeci de premii nationale si internationale, autorul lor fiind recompensat si cu burse, stagiaturi, comenzi publice, onoruri academice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesor universitar doctor, seful catedrei de compozitie de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Dan Dediu este un fanion al muzicii romanesti. Este un compozitor imaginativ, indraznet, cu umor, cu fantezie, cu scanteie, dublate de rigoare si de stiinta muzicii. Absolvent al clasei de compozitie a maestrului Stefan Niculescu, el reprezinta un reper prin care scoala romaneasca de creatie muzicala se impune in atentia europeana.

A compus muzica pentru pian (instrument la care canta adesea in concerte), pentru diverse alte instrumente, pentru voce, pentru ansambluri camerale, pentru orchestra, pentru scena lirica. Apare adesea la radio si la televiziune, comentand, cu vasta-i cultura, fenomenul muzical.

Citeste enorm si cunoaste in amanunt muzica tuturor compozitorilor importanti. Compune repede si bine, si cunoaste secretele care pot transforma o partitura avangardista intr-o lucrare care sa poata fi urmarita, apreciata si inteleasa de public.

Si daca, cu un zambet, Concertul pentru percutie" al sau s-a incheiat cu o lovitura de teatru, nu-i mai putin adevarat ca, pana atunci, culorile, ritmurile, combinatiile, frenezia si virtuozitatea au facut ca ascultatorii sa placa realmente o lucrare complexa si pretentioasa, in prima auditie, care comunica cu adevarat ceva celor care o asculta. Spargeti geamul care va separa de muzica contemporana si profitati ca sunteti contemporani cu un compozitor ca Dan Dediu.