Doar în luna iulie, aproape 47.000 de încercări de a intra ilegal în Bulgaria din Turcia au fost împiedicate. Numărul migranților este dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, avertizează autoritățile bulgare.
Doar pentru perioada 1 iunie - 31 iulie au fost zădărnicite 46.940 de încercări de trecere ilegală a frontierei bulgaro-turce, a anunțat Ministerul de Interne de la Sofia, scrie publicația Sega.
Aceasta reprezintă o creștere de 73% a numărului de intrări ilegale nepermise în țară față de aceeași perioadă din 2022, când erau 27.083.
Datele pentru perioada de la începutul lui 2023 până pe 7 august arată că au fost zădărnicite 108.954 de încercări de intrare ilegală în Bulgaria prin granița cu Turcia, față de 67.846 în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o creștere de 59%. Numărul de proceduri de cameră preliminară demarate pentru trecerea ilegală a frontierei și canale de migrație a crescut de la 194 pentru lunile iunie și iulie 2022 la 343 pentru cele două luni din 2023.
Crește și numărul cetățenilor reținuți din terțe state reținuți în interiorul țării. De la 1 iunie până la 31 iulie, aceștia sunt în număr de 3.452, potrivit datelor direcțiilor regionale ale Ministerului Afacerilor Interne și Direcției pentru Migrație din Bulgaria. Aceasta este de 3,7 ori sau cu 270% mai mult decât perioada menționată din 2022.
Se raportează o scădere a numărului de cetățeni din țări terțe reținuți care încercau să treacă ilegal frontierele bulgaro-sârbă și bulgaro-română. La plecarea din Bulgaria spre Serbia, au fost reținuți 1.033 de cetățeni din terțe state, ceea ce reprezintă o scădere cu 57% față de aceeași perioadă a anului trecut (2.423). Persoanele reținute care au încercat să treacă ilegal România sunt 157, ceea ce reprezintă o scădere de 30% față de 2022 (226) - conform datelor Direcției Generale a Poliției de Frontieră.
Țările UE, acord major privind migrația
Concesiile din această vară ale Italiei au deblocat un acord care ar putea revizui sistemul de azil al UE pentru prima dată în ultimii ani. Roma a dat undă verde unui acord pentru revizuirea procedurilor de azil ale UE după reuniunea maraton a miniștrilor de interne în cadrul summitului de la Luxemburg.
„Nu eram sigură că va veni această zi”, a declarat Maria Malmer Stenergard, ministrul migrației din Suedia, care deține în prezent președinția rotativă a UE. Alți miniștri au salutat acordul – pe care 21 de țări l-au susținut – drept „istoric”.
Acordul ar schimba atât modul în care solicitanții de azil sunt procesați la graniță, cât și modul în care sunt relocați în întreaga Europă. În timp ce multe țări – inclusiv Germania și Franța – au susținut documentul de la început, o coaliție de aproximativ 10 state, condusă de Italia, a blocat acordul până seara târziu.