Migranții au început să ia cu asalt Europa. Numărul debarcărilor s-a triplat

Migranții au început să ia cu asalt Europa. Numărul debarcărilor s-a triplat

IL GIORNALE: (Italia). Cifrele vorbesc clar. După pauza impusă de pandemie, fluxurile migratoare spre Europa au început din nou. Cele mai calde fronturi sunt cele din centrul și din estul Mediteranei.

Agenția europeană pentru protecția frontierelor, Frontex, fotografiază creșterea exponențială a debarcărilor, anunţând că numărul sosirilor din luna mai s-a triplat, verificându-se peste 4.300 de intrări ilegale. Cele mai multe fiind cele din Turcia în Grecia: 1.250 de cazuri în mai, de opt ori mai multe decât cele din luna precedentă şi în total 12.700 de la începutul anului. Majoritatea migranţilor sunt refugiați afgani.

Directorul agenției, Fabrice Leggeri, este îngrijorat de atitudinea guvernului de la Ankara. "În ultimele luni, poliția de frontieră turcă a deschis focul asupra Greciei în cel puțin cinci ocazii, dar din fericire nimeni nu a fost rănit", a spus acesta într-un interviu acordat grupului editorial german "Funke". „Dacă Turcia ar crea o situație similară cu cea din martie, Frontex ar crește semnificativ numărul oamenilor săi din Grecia”.

Pe ruta central-mediteraneeană, s-au înregistrat mai mult de o mie de sosiri în luna mai, aproape dublul faţă de luna precedentă. Migranții pleacă în principal din Libia și Tunisia pentru a ajunge pe coastele italiene sau malteze. Cifrele din 2020 indică o revenire clară a plecărilor. Mulţi cred că amnistia anunțată de guvernul italian este unul dintre „factorii de atracţie” care i-a determinat pe migranți să plece spre Italia imediat după terminarea stării de urgență medicală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cert este că, din ianuarie şi până în mai, Frontex a înregistrat deja 5.500 de intrări. Triplu față de cele calculate în aceeași perioadă a anului 2019. Majoritatea celor care se îmbarcă sunt din Bangladesh, Sudan și Coasta de Fildeș. Cifre mai mici sunt înregistrate pe ruta vest-mediteraneană: 650 de migranţi, aproape toţi algerieni. Cifra, chiar și în acest caz, este de trei ori mai mare decât cea din aprilie.

În creştere şi trecerile ilegale de pe ruta balcanică. În mai au fost 900 de treceri, de zece ori mai multe decât luna precedentă. O situație care îngrijorează nord-estul și care, în ultimele săptămâni, l-a determinat pe primarul din Trieste, Roberto Di Piazza, să acuze celelalte țări că „închid ochii”.

"Mulți sunt originari din Pakistan, trec prin Turcia, Croația și Slovenia fără a întâmpina obstacole, iar noi îi găsim aici, deoarece ei știu că Italia are o politică mai tolerantă".

Din ianuarie şi până în mai, Frontex a numărat aproape 7 mii de cazuri pe ruta balcanică, dublu față de perioada similară a anului trecut. Numere care reflectă datele furnizate de Ministerul de Interne, care vorbește despre o creștere aproape dublă a numărului străinilor care ajung în Italia, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019: 5.472 față de 2.144. O tendință care a fost confirmată și în ultima lună: 1.654 de sosiri, față de cele 782 de anul trecut.

În interviul acordat presei germane, Leggeri a declarat că este în favoarea revizuirii legislației UE privind dreptul de azil. Cererile de protecție internațională, potrivit directorului Frontex, ar trebui să fie „deja verificate la frontierele externe” ale Uniunii Europene. „Solicitanții de azil ar trebui informați cât mai curând posibil dacă li se va acorda sau nu statutul de refugiat”. Iar în cazul în care răspunsul e negativ, a precizat acesta, „migranții trebuie expulzați imediat”. (Rador)