Mierea ca alternativă la zahăr? Un nou studiu indică beneficiile pentru sănătate

Sursa foto: Arhiva EVZ

Consumul de miere crudă dintr-o singură sursă florală poate îmbunătăți controlul glicemiei și poate reduce nivelul colesterolului. Dar trebuie administrată în contextul unei diete sănătoase, potrivit unui studiu recent publicat în Nutrition Reviews.

Cercetătorii din Toronto au efectuat o analiză a 18 studii clinice care au inclus peste 1.100 de participanți pentru a determina efectul mierii asupra factorilor de risc cardiac și metabolic, conform comunicatului de presă al studiului.

"În studiul nostru, am combinat rezultatele tuturor studiilor efectuate pe oameni care au consumat miere, care au analizat bolile metabolice", a declarat Tauseef Khan, cercetător principal al studiului și cercetător asociat în domeniul științelor nutriționale la Facultatea de Medicină Temerty a Universității din Toronto pentru Fox News Digital. "Am reușit să evaluăm studiile care vizat studiul mierii florale de trifoi, de robinia și a tipurilor de procesare, care au arătat beneficii pentru mai multe rezultate metabolice pentru aceste tipuri florale și, de asemenea, pentru mierea crudă, neprocesată", a adăugat Khan.

"Aceste rezultate sunt surprinzătoare, deoarece mierea este compusă în proporție de 80% din zahăr", a declarat Tauseef Khan, într-un comunicat de presă. "Nu spunem că ar trebui să începeți să consumați miere, dacă în prezent evitați zahărul", a adăugat Khan. "Concluzia este mai mult despre înlocuire zahărului", a spus el.

Mierea și zahărul sunt carbohidrați

"Dacă folosiți zahăr de masă, sirop sau un alt îndulcitor, schimbarea acestor zaharuri cu miere ar putea reduce riscurile cardio-metabolice", a spus el în același comunicat. "Mierea este o compoziție complexă de zaharuri (comune și rare), acizi organici, enzime, proteine, aminoacizi, minerale, vitamine și substanțe bioactive fabricate de albine din nectarul florilor", au notat autorii studiului.

Mierea și zahărul sunt ambele carbohidrați. Acest lucru înseamnă că sunt făcute din glucoză și fructoză, dar fiecare dintre ele are profiluri diferite de nutrienți, textură și aromă, a declarat Emma Laing, PhD, RDN, pentru Fox News Digital. Ea este specialist de nutriție la Universitatea din Georgia și purtător de cuvânt național al Academiei de Nutriție și Dietetică.

"Mierea este promovată ca fiind mai sănătoasă din anumite puncte de vedere nutrițional", a spus ea. "Cu toate acestea, zahărul este preferat pe baza gustului și a accesibilității. Îndulcitorii, în general, sunt adesea considerați nesănătoși, dar consumul unor cantități mici nu ar trebui să provoace efecte nocive în rândul majorității oamenilor - așa că nu ar trebui să fie de temut", a spus ea.

Alternativă la gustul de dulce

Laing a recomandat ca oamenii să ia în considerare adăugarea de miere în dieta lor dacă "se bucură de aromă și caută să adauge varietate la un model alimentar nutritiv general”. De asemenea, ea a menționat că oamenii ar putea experimenta "cu înlocuirea [unui] îndulcitor de zahăr cu miere, ținând cont de faptul că mierea are un gust mai dulce - deci ar fi nevoie de cantități mai mici".

Cu toate acestea, atunci când oamenii consumă prea mult din aceste ingrediente, pot experimenta modificări semnificative ale glicemiei, senzații de disconfort gastrointestinal sau un risc crescut de carii dentare. Laing a mai spus că unele persoane pot avea o reacție alergică la anumite componente ale mierii - și că mierea nu este sigură pentru copiii mai mici de 12 luni. Un aport ridicat de zaharuri libere a contribuit la o creștere a obezității, a diabetului de tip 2 și a bolilor de inimă, potrivit unor cercetări anterioare.

"Ghidul dietetic pentru americani recomandă ca nu mai mult de 10% din totalul caloriilor zilnice să provină din zahăr - iar acest lucru include mierea", a mai declarat Laing pentru Fox News Digital.

Mierea neprocesată, benefică

Consumul de miere a fost asociat cu niveluri mai scăzute ale glicemiei la jeun, ale colesterolului total și ale trigliceridelor. Khan a remarcat că există o diferență între mierea procesată și cea crudă în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate. "Prelucrarea convențională a mierii implică strecurarea și filtrarea și apoi încălzirea pentru o perioadă scurtă de timp pentru a reduce umiditatea și drojdia", a declarat Khan pentru Fox News Digital.

Acest lucru permite o manipulare mai ușoară a mierii, a spus el, dar, de fapt, deteriorează mierea - și mulți dintre compușii săi bioactivi își pierd efectul. "Mierea crudă este strecurată și filtrată, dar nu este încălzită", a spus el.