„Miercurea sirenelor” va avea loc în toată România. Sunt doar exerciții de apărare civilă și nu este cazul să vă alarmați

„Miercurea sirenelor” va avea loc în toată România. Sunt doar exerciții de apărare civilă și nu este cazul să vă alarmațisursa foto: ISU Cluj

În România, există patru tipuri de alarmă, dintre care cea mai periculoasă este ”alarma aeriană”. Autoritățile îi sfătuiesc pe cetățeni să învețe semnalele și să urmeze recomandările.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj au transmis prin intermediul unei rețele de socializare, că exercițiul face parte din programul Departamentului pentru Situații de Urgență, ”Miercurea Alarmelor”.

”Un exercițiu de alarmare publică, „Miercurea Alarmelor”, va avea loc mâine, 1 martie, în intervalul 10:00-11:00, în toate localitățile din județul Cluj.Pe această cale, facem un apel către populație să nu intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc”, transmit pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj.

Semnalele de alarmă

Este bine de știut ce reprezintă aceste sunete făcute de alarmele aeriene. În total sunt patru tipuri de alarme.

Semnalul de ”alarmă la dezastre” este compus din cinci sunete, fiecare a 16 secunde, cu pauză de zece secunde între ele.

”Prealarmarea aeriană” se compune din trei sunete, a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Când auziți acest tip de alarmă ar fi bine să vă îndreptați către cel mai apropiat adăpost antiaerian. În cazul de față nu este nevoie deoarece vorbim doar de un exercițiu.

Următorul semnal este cel de ”alarmă aeriană”. Acesta se compune din 15 sunete, de patru secundem cu pauză de patru secunde între ele.

Al patrulea tip de semnal, și ultimul, este cel care se referă la ”încetarea alarmei”, și care este un sunet prelungit, de două minute.

Raed Arafat a venit cu explicații

Acest exercițiu de alarmare va avea loc în toată România. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctorul Raed Arafat a spus că au loc pregătiri ale inspectoratelor județene de pompieri, pentru a putea interveni eficient, atunci când va fi nevoie.

”Miercurea sirenelor – pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ea ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile, că sirenele funcţionează”, a declarat Raed Arafat, șeful departamentului pentru Situații de Urgență”, a precizat Arafat.

2.800 de sirene vor suna la oră fixă

În total, la nivelul României, vor fi activate peste 2.800 de sirene, care vor suna timp de câteva minute și vor transmite mesaje de alarmare.

Raed Arafat mai susține că nu este cazul ca populația să se alarmeze.

”Faptul că facem pregătiri nu însemnă că se va întâmpla ceva. Prevenirea este obligația noastră. Să ai protecția civilă puternică, să previi, să răspunzi direct, să reconstruiești. Din punct de vedere al modului de acționare, o să avem 2.865 din sirenele funcționale. Pot fi declanșate comandat, iar 2.595 necesită declanșare locală”, a conchis șeful DSU.

 

Ne puteți urmări și pe Google News