Microsoft Azure Space – o nouă aplicație prin care serviciile de cloud computing vor deveni accesibile de oriunde, prin satelit

Microsoft Azure Space – o nouă aplicație prin care serviciile de cloud computing vor deveni accesibile de oriunde, prin satelit

Microsoft continuă să inoveze și investește într-o nouă aplicație de cloud computing, denumită Azure Space. Parte a unui proiect care se va derula în parteneriat cu SpaceX și SES - două companii cheie din industria spațială, respectiv sectorul de telecomunicații, Azure Space a fost lansată la nivel global pe data de 20 octombrie 2020.

„Domeniul cercetării spațiale cunoaște o expansiune rapidă, interesul manifestat pentru acesta fiind din ce în ce mai mare și, totodată, inovațiile elimină barierele pentru organizațiile din mediul public și privat care vor să se implice în această arie”, susține Tom Keane, Corporate Vice President, Azure Global.

Azure Space va fi platforma prin intermediul căreia serviciile de cloud computing vor deveni accesibile de oriunde din lume, iar clienții vor putea configura acest serviciu în funcție de propriile nevoi.

Pentru acest proiect, Microsoft a reunit specialiști în domeniu, ingineri și oameni de știință, cu scopul de a dezvolta și a pune la punct o infrastructură de cloud care să răspundă nevoilor proiectului și să ducă la atingerea obiectivelor.

Cu alte cuvinte, parteneriatele cu liderii din industrie vor ajuta Microsoft să extindă utilitatea platformei Azure prin intermediul conectivității prin satelit la nivel global și va permite accesul la soluțiile de cloud computing pe o scară mai largă decât până în prezent.

Cum accesul constant la informație este vital, și identificarea unor metode noi și eficiente de realizare a conexiunilor devine tot mai importantă.

La nivel global, Azure operează o rețea de peste 160,000 de mile de fibră optică, care înlesnește conexiunile între miliarde de oameni din întreaga lume, dar pentru mulți dintre clienții companiei este încă dificil să țină pasul cu nevoia tot mai pregnantă de acces rapid la un volum mare de informație, mai spune Tom Keane.

În ecosistemul Azure Space, format alături de cele două companii, vor fi integrate noi soluții de conexiune.

Parteneriatul dintre Azure și SpaceX Starlink va asigura (prin sateliții din rețeaua Starlink) o infrastructură performantă pentru Azure Modular Datacenter (MDC).

Parteneriatul dintre Azure Orbital și SES va îmbunătăți conectivitatea între regiunile unde serviciile de cloud sunt disponibile și echipamentele respective.

„Conetivitatea de mare viteză și sigură oferită de rețelele de sateliți SpaceX și SES vor oferi clienților din sectorul privat și public soluții pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare, precum și noi oportunități de a inova folosind tehnologia Cloud. Companiile au nevoie de soluții inovatoare pentru a obține ceea ce numim reziliență în afaceri – flexibilitatea de a se adapta rapid oricărei schimbări”, afirmă Lucian Ungureanu, Cloud Business Group Lead, Microsoft Romania.

Un sistem complex de comunicații prin satelit, dublat de capacitatea Azure de a oferi servicii performante în domeniul Inteligenței Artificiale și soluții în direcția analizei de date reprezintă oportunități, atât pentru organizațiile din mediul privat, cât și pentru cele din sectorul public.

Multe dintre aceste entități beneficiază, deja, de servicii de cloud computing și de produse precum Azure Stack, compania marcând realizări importante în ceea ce privește dezvoltarea și gestionarea centrelor de date amplasate în mediile mai puțin accesibile.

Un astfel de exemplu este proiectul de cercetare Project Natick, în cadrul căruia Microsoft a construit un prototip al unui centru de date, pe care l-a amplasat în apele Oceanului Pacific, cu scopul de a determina dacă aceasta poate reprezenta o soluție în ceea ce privește stocarea de date.

Acum, ținând cont de expertiza sa și de informațiile primite din partea celor mai exigenți clienți, compania lansează o versiune nouă, inovatoare, îmbunătățită a acestei soluții - Microsoft Azure Modular Datacenter (MDC).

MDC a fost proiectat astfel încât să poată asigura conexiuni optime la internet și să ofere servicii de cloud computing în orice condiții, chiar și atunci când factorii determinanți (precum racordarea la sistemul energetic sau infrastructura unei clădiri, de exemplu) se dovedesc a fi problematici.

Odată ce aleg să opteze pentru MDC, organizațiile vor putea să-și amplaseze astfel de centre de date (transportabile) oriunde au nevoie (în decurs de numai câteva săptămâni) sau să își îmbunătățească infrastructurile de comunicații de care dispun deja.

Microsoft și-a propus, așadar, să răspundă unora dintre cele mai mari provocări tehnologice pe care le întâmpină organizațiile care activează în industria spațială: gestionarea volumului imens de date generate de sistemele de sateliți (va oferi noi capacități de procesare și stocare a acestora), asigurarea serviciilor de cloud și internet în cele mai izolate colțuri ale lumii și dezvoltarea de noi soluții și tehnologii în domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News