Micii consumatori, puşi să-şi negocieze tarifele la gaze şi energie

Micii consumatori, puşi să-şi negocieze tarifele la gaze şi energie

Doar populaţia şi unităţile care prestează servicii de interes public vor beneficia în viitorul apropiat de preţuri reglementate la electricitate şi gaze.

Doar populaţia şi unităţile care prestează servicii de interes public, gen şcoli sau spitale, vor beneficia în viitorul apropiat de tarife reglementate la electricitate şi gaze naturale. În rest, toţi ceilalţi consumatori, indiferent dacă sunt mici - gen firme care au un chioşc - sau mari, vor fi obligaţi să-şi dovedească puterea de negociere a preţurilor cu furnizorii de utilităţi.

„Avem de gând să micşorăm foarte mult segmentul reglementat, unde vor rămâne consumatorii captivi, dar şi cei care n-au nicio şansă să schimbe furnizorul, fiind captivi la o anumită reţea, şi astfel poate fi supus la abuz de putere. Vom face acest lucru treptat, iar în 2011-2012 vrem să fie finalizat procesul”, ne-a declarat Petru Lificiu, şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Măsura este luată pentru a evita declanşarea procedurii de infringement pentru nerespectarea legislaţiei UE.

Creşteri uşoare de preţ?

Scoaterea consumatorilor noncasnici pe piaţa concurenţială ar putea duce, pentru o scurtă perioadă de timp, la uşoare creşteri de preţ, cel puţin pe partea de electricitate, crede Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„În general, s-ar putea să fie o uşoară creştere la început, cum s-a întâmplat în Ungaria. Apoi preţurile au revenit aproape la fel ca înainte. Actualii furnizori vor fi destul de pregătiţi să le facă oferte acestor consumatori şi să-i preia”, a spus Lungu.

Potrivit acestuia, ANRE va trebui să monitorizeze atent piaţa, pentru a nu apărea fenomene speculative sau neconcurenţiale, în sensul că anumiţi furnizori să primească pachete preferenţiale de energie ca să poată vinde mai ieftin.

Studii de 600.000 de euro

De altfel, pentru a prevedea ce impact asupra consumatorilor ar putea avea această măsură, ANRE a comandat două studii ale căror rezultate sunt aşteptate la finele anului. Preţul acestora a fost evaluat la 600.000 de euro. Conform prevederilor europene, în România, atât piaţa gazelor naturale, cât şi cea de electricitate au fost deschise total începând cu 1 iulie 2007.

Ceea ce înseamnă că fiecare consumator, inclusiv casnic, îşi poate schimba furnizorul. În prezent însă, poate doar cu o excepţie-două, niciun casnic nu a renunţat la vechiul furnizor, deşi schimbarea furnizorului se face gratuit.

La fel, mulţi consumatori medii şi mari au preferat să rămână sau să se întoarcă pe sector reglementat, unde au un preţ stabilit de ANRE. Aşa se face că, în februarie, pe piaţa gazelor, de pildă, doar 47% din consum a fost pe segmentul concurenţial, la preţuri negociate.

La „cumpărături” de utilităţi

Cum vor şti consumatorii însă de unde să cumpere mai ieftin de pe piaţă? În Anglia, de pildă, care are una dintre cele mai liberalizate pieţe de energie, au apărut firme care furnizează servicii on-line de comparare a ofertelor de energie pe care le promovează diverşi furnizori. Ei prezintă un sumar al acestor oferte, iar apoi îţi aranjează trecerea la noul furnizor.

Compania de furnizare trebuie să plătească acestor firme un anume tarif pentru fiecare nou client pe care i l-au adus în portofoliu. Pentru că nu toţi furnizorii acceptă să plătească acest tarif, clienţii nu văd chiar toate ofertele de gaz sau energie existente în piaţă în acel moment. Evoluţia gradului de deschidere a pieţelor de energie

CONSUM

Importurile de gaze, reduse la jumătate

Piaţa gazelor este mult mai concentrată decât cea a electricităţii, din cauza numărului redus de furnizori.

În plus, piaţa e distorsionată de recunoaşterea cu întârziere a costurilor furnizorilor şi de facilităţile acordate unor mari consumatori, care beneficiază doar de gaze din producţia internă. Aşa se face că, în 2009, când importurile s-au redus la jumătate, preţul la populaţie a scăzut doar cu 8%.

În plus, companiile fac presiuni ca statul să nu mai controleze preţul producţiei interne. Menţinerea preţurilor reglementate la noncasnici nu e specifică numai României. La un an de la liberalizarea totală a pieţelor de gaze naturale, 12 ţări UE aveau preţ reglementat la consumatorii casnici, 9 - pentru micii consumatori, 8 - pentru cei medii şi mari, iar 6 state UE pentru consumatorii energointensivi, potrivit datelor ANRE.

Ne puteți urmări și pe Google News