MICI SECRETE, MARI EFECTE: Miros neplăcut în baie

MICI SECRETE, MARI EFECTE: Miros neplăcut în baie

Va raspunde Dr. ing. TEODOR TERETEAN, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR).

Locuiesc la casă şi, acum trei ani, în urma renovării, am ridicat o baie şi o bucătărie nouă. Între timp, în baie a apărut un miros insuportabil, pe care uneori am încercat să-l îndepă rtez turnând apă în sifonul de pardoseală sau introducând nişte pastile de absorbţie a mirosului, dar totul a fost în zadar. Baia şi bucătăria sunt racordate la fose septice, care se află la o distanţă de zece metri de casă. Dacă aş desfiinţa sifonul de pardoseală aş scăpa de acest miros sau este posibil ca înclinarea conductei care duce spre fosa septică să nu fie suficientă şi de aici să vină mirosul? Profesioniştii instalaţiilor ştiu că la evacuarea apei pe o coloană colectoare de la „obiectele sanitare“ (cadă baie, sifon de pardoseală, chiuvete etc.) apare un joc nedorit al depresiunilor aerului din coloană, rezolvabil prin punerea coloanei în legătură cu atmosfera. Garda hidraulică a vasului de WC se află chiar în vas (se vede nivelul liber al apei).

Se obţin astfel curgeri fără sucţiuni, pe porţiunile verticale, şi cu nivel liber neperturbat, pe cele orizontale. În caz contrar se produc aşa-numitele „furturi de gardă hidraulică“, acea porţiune de apă care umple un tub în formă de U (racordul obiectului la coloană) sau de altă formă (la sifonul de pardoseală) şi care formează o barieră lichidă între interiorului casei şi coloana care merge la canalizare.

Fără această gardă, mirosurile şi flora microbiană nesănătoasă din reţeaua de canalizare (sau fosa septică) pătrund în casă, periclitând sănătatea locatarilor.

În cazul semnalat, presupun că:

- nu există coloană verticală de aerisire, peste acoperiş, prevăzută cu o căciulă protectoare antipăsări

- racordul sifonului de pardoseală nu are gardă hidraulică.

Ne puteți urmări și pe Google News