MICI SECRETE, MARI EFECTE: Cum dauneaza lipsa aerului

MICI SECRETE, MARI EFECTE: Cum dauneaza lipsa aerului Sursa: Dreamstime.com

Va raspunde Dr. ing. Teodor Teretean, membru al Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR).

Din pacate, spatiul locuibil il ai in functie de posibilitati, nu de necesarul de spatiu si aer. Asa ca de multe ori simt ca ma ia ameteala, creierul nu mi se mai oxigeneaza, dar eu trebuie sa functionez in continuare. Chiar si la serviciu am aceeasi problema. Multi dintre colegii mei se complac crezand ca diferenta de bani se vede in salariile lor, dar ma tem ca nu este asa. Cat de daunatoare ne este lipsa aerului? Atat lipsa de aer proaspat, cat si functionarea incorecta a instalatiilor de ventilare se manifesta prin simptome ca: uscaciune, mancarimi sau iritatii ale pielii, respiratie grea, dureri de cap, gat inflamat sau uscat, lipsa de vlaga, oboseala sau somnolenta, congestie sinusala, sufocare, nas curgator, tuse, ochi obositi sau incordati, incordare psihica, iritabilitate sau nervozitate, dureri de spate, umeri sau gat, stranuturi, deficiente de memorare sau de concentrare, ameteala sau usoare dureri de cap, senzatii depresive, respiratie sacadata, gol de stomac, intepenire a bratelor sau incheieturilor etc.

Normele de protectie a muncii arata ca respectarea limitelor stabilite prin concentratii admisibile de substante toxice in atmosfera zonelor de locuire sau de munca este obligatorie pentru prevenirea imbolnavirilor. Obligatia priveste toate unitatile cu personal angajat pe baza de contract individual de munca.

Lipsa aerului proaspat face din bioxidul de carbon (CO2), acumulat progresiv, o substanta toxica. Concentratiile maxim admisibile de CO2 sunt: 5.000 mg/m3 (medie) si 10.000 mg/m3 (la varf). Concentratia admisibila la varf nu trebuie depasita in niciun moment al zilei de lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concentratia admisibila medie, masurata etapizat la locul de munca respectiv, nu trebuie depasita pe durata unui schimb de munca. In incintele cladirilor neindustriale, necesarul de aer proaspat, in m3/h si persoana adulta, este: 25 (spatiu de nefumatori), 35 (fumat moderat), 50 (fumat intens), 75 (fumat foarte intens). Aerul proaspat introdus trebuie sa fie curat si incalzit iarna.

Introducerea de aer proaspat necesita energie. Intr-o incapere cu o persoana nefumatoare, aerisita prin deschiderea ferestrelor, aerul introdus iarna (la -15 grade Celsius afara) necesita un supliment de caldura, produs cu o sursa de circa 300 W. Solutia minimala in cazul unui numar sporit de persoane este instalatia simpla de introdus aer exterior, filtrat si incalzit iarna: aparatul de tavan fals, cu baterie de incalzire electrica sau cu apa calda.

Stau la casa pe pamant, am tamplarie dubla din lemn si as vrea sa-mi pun la vara geamuri termopan. Cum as putea afla cat mai simplu daca risc sa am condens in casa? Temperatura realizata iarna, pe fata foii de geam dinspre incapere, este un indicator de confort termic. Sa luam ca exemplu cinci temperaturi exterioare (-20 grade Celsius, -15 grade Celsius, -10 grade Celsius, 0 grade Celsius, ·10 grade Celsius), in interior existand aceeasi temperatura de ·21grade Celsius.

Iata care ar fi valorile temperaturii geamului interior in conditiile fixate mai sus:

Pentru fereastra cu tamplarie dubla din lemn: ·3 grade Celsius, ·5,2 grade Celsius, ·7,4 grade Celsius, ·11,8 grade Celsius si ·16,2 grade Celsius;

Pentru fereastra cu tamplarie din PVC si geam termopan din doua foi de geam cu interspatiu de 12,7 mm umplut cu aer: ·4,4grade Celsius, ·8,5 grade Celsius, ·12,5 grade Celsius si ·16,6 grade Celsius;

Trebuie sa fiti atent, pentru ca valorile pozitive bolduite indica posibila producere a condensului.