Lungmetrajul cineastului italian a fost urmărit de peste 1.000 de persoane la Cluj; tot acolo, Monica Bîrlădeanu i-a înmânat lui Michele Placido Premiul pentru întreaga activitate acordat unei personalităţi din cinematografia europeană.
"Mă simt fericit şi onorat să mă aflu aici, la Cluj, la cea de-a zecea ediţie a festivalului. Acest ziar, AperiTIFF, a fost primul lucru pe care l-am văzut astăzi, când am coborât din avion, şi trebuie să spun că, privind fotografia de pe copertă, mi-am dat seama că, deşi am îmbătrânit, sunt încă un bărbat frumos. M-am bucurat să regăsesc în articolul de fond numele Monicăi Bîrlădeanu, căreia îi mulţumesc pentru că mi-a făcut cunoştintă cu Noul Cinema Românesc şi cu reprezentanţii săi", a spus Michele Placido înainte de proiecţia lungmetrajului său, "Vallanzasca", din Piaţa Unirii.
Actorul şi regizorul a făcut şi câteva dezvăluiri: Monica Bîrlădeanu este protagonista următorului său lungmetraj, o co-producţie Italia-România care tratează problema migraţiei italienilor către Germania în anii 1960, şi care urmează să fie turnată în luna noiembrie în ţara noastră: "în felul acesta, italienii au încă o şansă să conştientizeze ce înseamnă emigraţia".
Placido a mulţumit organizatorilor şi pentru selecţionarea lungmetrajului său în programul festivalului: "«Vallanzasca» e un film pe care mulţi l-au boicotat în ţara mea, deoarece arată că Italia nu înseamnă doar Papa, Berlusconi, Michelangelo şi artă". Regizorul a mai precizat că "este de datoria cineaştilor să povestească istoria ţării", iar impresionantul portret al răului făcut de regizor temutului mafiot Renato Vallanzasca dovedeşte că "cinema-ul are libertatea de a povesti orice".
Numele lui Michele Placido se adaugă, astfel, unei liste de nume prestigioase ale cinematografiei de pe continent, recompensate cu acelaşi trofeu, pe care se regăsesc, printre alţii, Wim Wenders, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Franco Nero, Vanessa Redgrave sau Annie Girardot.