MI5 și FBI avertizează asupra unei amenințări la adresa securității naționale și economice din partea Chinei

MI5 și FBI avertizează asupra unei amenințări la adresa securității naționale și economice din partea ChineiSUA-China. Sursa foto: Maxopphoto | Dreamstime.com

Șefii serviciilor de securitate din Marea Britanie și SUA au avertizat asupra amenințării din partea Chinei. Directorul FBI, Christopher Wray, a spus că Republica Populară Chineză este cea mai mare amenințare pentru securitatea națională și economică a țării.

Șeful MI5, Ken McCallum, a spus că serviciul său și-a dublat activitatea împotriva activității chineze în ultimii trei ani. Mai mult, această dublare a activității va continua. MI5 are în desfășurare, în prezent, de șapte ori mai multe investigații legate de activitățile Partidului Comunist Chinez, comparativ cu 2018, informează BBC.

Christopher Wray, șeful FBI, a avertizat că, dacă China ar încerca să ia forțat Taiwanul, evenimentul ar „reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare întreruperi de afaceri pe care le-a văzut vreodată lumea”. Probabila invazie a Chinei în Taiwan ar genera perturbare economică mult mai mare decât cea a Rusiei în Ucraina. Astfel, investitorii occidentali din China vor deveni „ostatici” și lanțurile de aprovizionare vor fi întrerupte.

Prima apariție publică comună a celor doi directori a avut loc la sediul MI5 din Thames House, Londra.

Ce urmărește să facă China

Wray a avertizat directori executivi ai companiilor și personalități de rang înalt din universități prezente la conferință, că guvernul chinez este hotărât să le fure tehnologia folosind o serie de instrumente.

El a spus că reprezintă „o amenințare și mai serioasă pentru afacerile occidentale decât și-au dat seama chiar și mulți oameni de afaceri sofisticați”. El a amintit de cazuri în care oameni legați de companii chineze, din mediul rural, din America săpau semințe modificate genetic. Acestea le-ar fi costat miliarde de dolari și aproape un deceniu pentru a se dezvolta.

Amenințări cibernetice

Christopher Wray a mai spus că China a desfășurat spionaj cibernetic pentru a „înșela și fura la scară masivă”. Ei foloseau un program de hacking mai mare decât cel al oricărei alte țări majore la un loc. Șeful MI5 a spus că informațiile despre amenințările cibernetice din partea Chinei au fost împărtășite cu 37 de țări. În luna mai a acestui an o amenințare împotriva spațiului aerian a fost perturbată.

McCallum a prezentat, de asemenea, o serie de exemple legate de China. Printre acestea se numără un expert britanic în aviație care a fost abordat în mediul online. Lui i s-a oferit o oportunitate de angajare atractivă.  A călătorit în China de două ori pentru o scurtă întâlnire amicală, înainte de a i se cere informații tehnice despre aeronavele militare de către o companie care era de fapt un front pentru ofițerii de informații chinezi.

Implicarea în politica SUA

De asemenea, șeful MI5 a amintit de alerta de interferență emisă de parlament în ianuarie cu privire la activitățile lui Christine Lee. El a spus că aceste tipuri de operațiuni au ca scop amplificarea vocilor pro-chinez ale partidului comunist și să reducă la tăcere pe cei care pun la îndoială autoritatea acestuia.

În SUA, directorul FBI a spus că guvernul chinez a intervenit direct în alegerile pentru Congres la New York în această primăvară. Implicarea s-a făcut deoarece nu doreau să fie ales un candidat care a fost critic și fost protestatar în Piața Tiananmen.

Șeful MI5 a precizat că o nouă legislație va ajuta ca amenințarea să fie abordată mai repede. Marea Britanie trebuie să devină o „țintă mai grea”, asigurându-se că toate părțile societății sunt mai conștiente de riscuri. El a spus că reforma sistemului de vize a dus la părăsirea Regatului Unit a peste 50 de studenți legați de armata chineză.

Ne puteți urmări și pe Google News