Contra arhitecturii moderne și contemporane, judecate „urâte” și „decadente”, administrația Trump vrea să restabilească „armonia antică”
După celebrul, de acum, slogan slogan „MAGA” (Make America Great Again), este necesar un altul, „MFBBA”: Making Federal Buildings Beautiful Again. Redarea „frumuseții” clădirilor federale este un nou proiect de decret pregătit de administrația Donald Trump.
Care urmărește în principal ca noile clădiri federale sau viitoarele renovări să se facă după un stil architectural „clasic sau traditional”.
Altfel spus, alungarea tuturor formelor de modernism, reconectarea cu arhitecturi de inspirație antică, realizate pe modelul grec sau roman.
Orice proiect care contravine acestor directive ar trebui, pentru a fi pus în practică, să fie supus unei derogări de la un comitet prezidențial de „înfrumusețare”.
Directiva a stârnit proteste puternice din partea arhitecților, curatorilor și istoricilor de artă.
Mai mult decât atât, decretul este apreciat ca un afront impus foarte respectatului Program de design de excelență al Administrației serviciilor generale, al cărui comitet este responsabil de selectarea arhitecților calificați pentru realizarea proiectelor federale. Potrivit Slate, directorul de program, David Insinga, și-a dat demisia în semn de dezacord.
Trolling arhitectural
National Trust for Historic Preservation, care se ocupă cu apărarea patrimoniului american, s-a poziționat și el impotriva acestei inițiative, publicând un comunicat potrivit căruia: „Acest proiect de decret pune în pericol clădirile federale de pe teritoriul țării, care reprezintă toată istoria noastră americană (...) Ne opunem ferm oricărui efort care vizează impunerea unui ansamblu restrâns de stiluri pentru viitoarele proiecte federale, în funcție de gustul arhitectural al câtorva indivizi”.
De partea sa, guvernul joacă pe cartea populismului: „Timp de prea multă vreme, elitele arhitecturale și birocrații au ridiculizat ideea de frumos, au ignorat pe față opiniile publice cu privire la stil și au cheltuit liniștit banii contribuabililor pentru a construi clădiri urâte, plictisitoare, scumpe și ineficiente”, a afirmat Marion Smith, președintă al National Civic Art Society, organizația desemnată pentru a susține acest proiect și care luptă, din 2002, împotriva arhitecturii contemporane.
Pentru Michael Kimmelman (New York Times) acest proiect este atât de „încurcat”, încât pare „aproape conceput pentru a-i provoca atât pe susținătorii arhitecturii moderne, cât și pe cei ai diversității arhitecturale”.
Kimmelmann a făcut și o apropiere cu regimurile totalitare care au încercat să încarneze ideea națiunii via diverse clădiri oficiale din țările lor: arhitectura sovietică, fascistă sau nazistă.
Decretul cu pricina reia în parte cuvintele lui Daniel Patrick Moynihan, autorul „Principiilor directoare ale arhitecturii federale”, publicat în 1962, potrivit cărora arhitectura „trebuie să furnizeze dovezi vizuale ale demnității, întreprinderii, vigorii și stabilității guvernului Statelor Unite”.
Totuși, Moynihan a insistat asupra faptului că proiectarea clădirilor federale trebuie „să decurgă din profesia de arhitect pentru a merge înspre guvern, și nu invers”, argumentând că expertiza rămâne esențială și că „un stil oficial trebuie să fie evitat”, percepte pe care administrația de la Casa Albă a avut, se pare, grijă să nu le preia.
Rămâne să ne imaginăm gradul superior de „americanitate” pe care l-ar putea adăuga niște coloane corintice construite în fața clădirii Trump Tower.