Mexicul, cerere ciudată pentru Papa Francisc. Vor să se pună pe citit
- Iuliu Vlădescu
- 11 octombrie 2020, 23:11
Guvernul mexican i-a cerut în mod oficial sâmbătă papei Francisc să aprobe revenirea temporară în această ţară a mai multor vechi manuscrise indigene păstrate în Biblioteca Apostolică Vaticană, înainte de cea de-a 500-a aniversare a cuceririi spaniole a Mexicului, care va fi marcată în 2021, informează Reuters.
Cererea prin care se solicită permisiunea ca textele să fie prezentate în Mexic a fost realizată prin intermediul unei scrisori de două pagini adresate papei Francisc şi care a fost publicată sâmbătă pe contul de Twitter al preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador. Scrisoarea este datată din 2 octombrie.
Solicitarea a fost înmânată papei Francisc de soţia preşedintelui Lopez Obrador, Beatriz Gutierrez Muller, care a avut o întrevedere cu suveranul pontif la Vatican după ce se întâlnise vineri şi cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.
Unul dintre cele trei volume solicitate este Codex Borgia, o carte cu ilustraţii extrem de colorate imprimate pe zeci de pagini, care descriu zeităţi şi ritualuri străvechi din centrul Mexicului.
Codex Borgia este unul dintre cele mai bine conservate volume care descriu viaţa aztecilor de dinainte de cucerirea spaniolă şi care s-au păstrat până în zilele noastre, după ce autorităţile catolice din Mexicul colonial au repudiat astfel de cărţi, considerându-le "lucrări ale diavolului", şi au ordonat ca sute sau chiar mii dintre ele să fie arse în deceniile care au urmat cuceririi imperiului aztec din 1521.
În scrisoarea sa, preşedintele Lopez Obrador a cerut Vaticanului să permită revenirea în Mexic a Codexului Borgia, a altor două manuscrise străvechi şi a unor hărţi ale fostei capitale aztece Tenochtitlan, în cadrul unui împrumut pentru un an, în 2021.
Preşedintele mexican, un politician cu opinii naţionaliste, plănuieşte o serie de evenimente speciale pentru a marca aniversarea de anul viitor. El şi-a reiterat de asemenea dorinţa ca Biserica Catolică, dar şi actualul rege al Spaniei, Felipe al VI-lea, să prezinte scuze publice pentru atrocităţile comise în urma cuceririi Mexicului. Lopez Obrador a spus că acele scuze ar reprezenta "un act istoric de căinţă".
Vaticanul nu a răspuns deocamdată acestei solicitări, însă muzeele şi arhivele sale au acceptat în trecut să împrumute diverse manuscrise şi opere de artă în urma unor cereri similare formulate de alte ţări.