Mexic cere Curții Internaționale de Justiție să excludă Ecuadorul din ONU

Mexic cere Curții Internaționale de Justiție să excludă Ecuadorul din ONUONU. Sursă foto; Facebook

Mexic cere Curții Internaționale de Justiție să excludă Ecuadorul din ONU. Anuțul a fost făcut de Președintele Mexicului, care a declarat joi că țara sa dorește ca Organizația Națiunilor Unite să suspende Ecuadorul din organismul mondial, ca parte a unei plângeri depuse la instanța supremă a ONU în legătură cu raidul poliției ecuadoriene de săptămâna trecută asupra ambasadei mexicane din Quito.

Tensiuni politice între Mexic și Ecuador

Tensiunile dintre Mexic și Ecuador au crescut vertiginos de la sfârșitul săptămânii trecute, când autoritățile ecuadoriene au intrat cu forța în ambasada diplomatică a Mexicului pentru a-l aresta pe fostul vicepreședinte ecuadorian Jorge Glas. Acesta se refugiase acolo pentru a cere azil în Mexic.

Mexic a depus joi o plângere la Curtea Internațională de Justiție din Olanda, solicitând celor de la ONU să suspende Ecuadorul, deși un purtător de cuvânt al ONU de la New York a declarat că este de competența altor state membre să decidă suspendarea unei țări.

Mexic cere Curții Internaționale de Justiție să excludă Ecuadorul din ONU

Președintele Andrés Manuel López Obrador, în cadrul unei conferințe de presă în Ciudad de Mexico, a răbufnit împotriva Ecuadorului și a declarat că instanța, „în conformitate cu Carta Națiunilor Unite, ar trebui să aprobe expulzarea și nu ar trebui să existe niciun veto” din partea Consiliului de Securitate al ONU.

López Obrador a declarat că Mexicul dorește scuze publice din partea Ecuadorului pentru acest raid, repararea pagubelor și promisiunea de a nu mai face acest lucru.

Ministrul ecuadorian de externe, Gabriela Sommerfeld, a declarat la rândul său că țara sa își va apăra acțiunile și a precizat că scuzele „nu sunt ceva ce se discută în acest moment”.

Andrés Manuel López Obrador

Președintele Mexicului Andrés Manuel López Obrador. Sursă foto: Facebook

Cele două țări sunt în dispute din cauza unui infractor

Cele două țări se luptă din cauza lui Glas, un fugar, de când acesta s-a refugiat la ambasada Mexicului în decembrie.

Ecuadorul a susținut că Glas a fost vizat pentru infracțiuni, nu din motive politice, și că Mexicul nu ar fi trebuit să ia în considerare acordarea azilului pentru el. La 5 aprilie, poliția ecuadoriană a escaladat zidurile ambasadei și a pătruns în clădire.

Roberto Canseco, șeful afacerilor consulare ale Mexicului și diplomatul de cel mai înalt rang prezent de când Ecuadorul l-a expulzat pe ambasador la începutul săptămânii, a încercat să îi împiedice să intre, împingând chiar un dulap mare în fața unei uși. Dar poliția l-a imobilizat și l-a împins la podea în timp ce îl scotea pe Glas afară.

Ce spun oficialii ONU

O copie a plângerii oficiale a Mexicului depusă la CIJ arată că: „Domnul Canseco a fost atacat violent în biblioteca ambasadei", adăugând: "Acest lucru a avut ca rezultat rănirea brațelor, picioarelor, feței, spatelui și gâtului său, precum și daune psihologice".

Plângerea susține că „un membru al Organizației Națiunilor Unite care a încălcat în mod constant principiile conținute în aceasta poate fi expulzat din Organizație”.

Aceasta a cerut instanței "să suspende Ecuadorul din calitatea de membru al Organizației Națiunilor Unite" până când acesta va prezenta "scuze publice prin care să recunoască încălcările sale față de principiile și normele fundamentale ale dreptului internațional" și va fi de acord cu acordarea de despăgubiri.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat joi că "în ceea ce privește chestiunea suspendării calității de membru, aceasta este descrisă în Carta (ONU), este o chestiune pe care statele membre trebuie să o decidă".

Mexicul, precum și experții străini, spun că raidul asupra ambasadei a părut a fi o încălcare flagrantă a acordurilor internaționale. Ca răspuns, Mexicul a întrerupt relațiile diplomatice cu Ecuadorul. Liderii din întreaga Americă Latină au condamnat acțiunile Ecuadorului ca fiind o încălcare a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, potrivit ABC News.