STAŢIA GARA DE NORD. 20 de artişti plastici de la Asociaţia din Pod şi înscrişi în proiectul "I Love Bucharest" le fac o bucurie călătorilor: peronul staţiei va deveni mai vesel în câteva săptămâni
Dacă v-aţi imaginat vreodată ce se întâmplă la metrou noaptea, înlocuiţ i tablourile cu oameni ai străzii circulând pe linii, graffer-ii ilegalişti care dau culoare pe ascuns garniturilor vechi, şobolanii care mişună de la o staţia la alta, nestingheriţi de zgomotele trenurilor agitate, cu plimbări pe trotinetă, spray-uri folosite fără frică, proiectoare, râsete, salopete, muzică şi desene care iau naştere pe măsură ce trece timpul. Totul se întâmplă în fum de ţigară şi sub privirea administratorului de staţie.
După principiul ţine minte cinci cuvinte: „Bucharest MetroArt. Arta te priveşte!“ - sunt vorbele datorită cărora veţi vedea trăsuri, maşinuţe, nori, blocuri, muzicanţi şi umbrele în loc de mozaic alb-murdar. Asta, în timp ce aşteptaţi metroul în staţia Gara de Nord, la linia 1.
„Măcar de le-ar face pe toate!’’
De o parte şi de alta a staţiei, pereţii mozaicaţi au fost spălaţi, degresaţi (pe alocuri mai prost decât le-ar fi trebuit artiştilor) şi pregă tiţi să primească „hainele noi“, pe care împăratul din poveste ar fi invidios, pentru că le va vedea toată lumea. Desenele făcute de cei 20 de artişti plastici de la Asociaţia din Pod au în comun „Bucureştiul vechi şi nou“, ca temă de lucru. „Însă nu iese niciodată ce-i pe schiţă. Vom vedea la final cum arată“, spune Mihaela Miron, de la Asociaţie.
„Măcar de le-ar face pe toate! Că oricum, mai urât decât era înainte cu mozaicul ăsta ca-n baie, n-are cum să fie“, spune aprobator Cornel Doncea, administratorul staţiei de metrou Gara de Nord. Şi se minunează de cât de greu e desenul cu muzicanţii, care este realizat lângă scările care duc spre Calea Griviţei, de pe peronul dinspre Unirii. Cele opt suprafeţe, care adunate dau mai bine de 120 de metri pătraţi, vor avea câte un desen diferit, iar numele staţiei va fi scris în vopsea, cu stenciluri şi forme diferite.
Lucrul a început luni noapte, şi tinerii artişti speră să termine întrun timp mai scurt de trei săptă mâni, cât era programat iniţial. Mai ales că munca de la 23.00 la 4.45 maximum nu e tocmai uşoară. Ca să nu mai vorbim despre gazul care poate avea efecte halucinogene şi pe care îl emană spray-urile.
ÎN VIITOR
Urmează staţia Piaţa Victoriei
„I Love Bucharest“ îşi propune, prin proiectul de artă publică „Bucharest MetroArt“, să realizeze o schimbare de decor în sta- ţiile de metrou. Prima etapă a acestui proiect a constat într-un workshop, organizat în perioada 24 iunie-13 iulie, în cadrul căruia copiii participanţi au redecorat, deocamdată pe hârtie, staţia Piaţa Victoriei. „Următoarea etapă este alegerea câtorva dintre aceste lucrări, pentru o expoziţie care va avea loc pe 15 octombrie la Cărtureş ti. Acolo, pe baza voturilor publicului şi a unui juriu specializat, vom alege ce ajunge pe pereţii de la Piaţa Victoriei. Ideile copiilor vor fi materializate la anu’“, explică paşii realizării proiectului Mihaela Miron. De altfel, bucureş tenii au avut un rol important şi în ceea ce priveşte staţia Gara de Nord. Pe baza răspunsurilor lor, echipa „I Love Bucharest“ a cerut sponsorizări, suport şi a avut certitudinea că ideea lor nu e total ieşită din comun.
De la „Strada Cărţii“, în subteran
Poate îi mai ştiţi de la Universitate, când au colorat tarabele buchiniştilor, în cadrul acţiunii „Strada Cărţii“. Până una-alta, artiştii, coordonaţi de Irina Abaza, au descoperit viaţa de noapte la metrou, s-au împrietenit cu personalul de acolo, şi au văzut cum e să faci bani din ce-ţi place.
Iar pentru Piaţa Victoriei au deja sponsori. Şi nici ideile pentru Piaţa Romană nu au întârziat să apară. „Ar putea fi făcută foarte mişto staţia de acolo. Oricum, noi sperăm că aşa am deschis un drum pe care vor mai veni şi alţii. Chiar ne-am bucura să vedem că mai sunt oameni care au idei pentru spaţiile astea. Bucureştiul e atât de ofertant! Şi la suprafaţă şi la metrou!“, spun, completându- se reciproc, Mihaela Miron şi Irina Abaza.
Şi pensulele pun culoare pe pereţi, cutiile cu vopsea se amestecă, se golesc şi dau viaţă unui spaţiu în care tot ce se putea vedea era praful şi mozaicul gol, cu o culoare bolnăvicioasă. Mov, roz, verde, albastru, galben, roşu. Obişnuiţi-vă mintea cu aceste culori, pentru ca ochii să nu fie prea surprinşi. În două săptămâni - maximum trei -, Gara de Nord va arăta a operă de artă.