Autorităţile locale primesc mai multe atribuţii ca urmare a descentralizării. Primarii vor putea decide cine să conducă spitalul sau şcoala din localitatea pe care o manageriază, să hotărască cum se face promovarea turistică a respectivei localităţi sau cum arată aeroportul sau autogara din „parohie”.
Procesul de descentralizare va determina transferul de atribuţii în educaţie, sănătate, ordine şi siguranţă publică, cultură, asistenţă socială, transporturi şi agricultură, începând cu luna mai, conform unui document guvernamental obţinut de Mediafax.
Astfel, în portofoliul administraţiei locale vor ajunge oficii agricole, spitale, direcţii ale Registrului Auto, cinematogra fe, porturi şi aeroporturi. Situaţia va impu ne modificarea principalelor legi administrative. Proiectele de descentralizare trebuie să fie gata până lunea viitoare, respectiv pe 4 mai.
Metroul trece la Oprescu
Descentralizarea în domeniul transporturilor presupune trecerea porturilor fluviale, a inspecţiei rutiere şi a metroului în subordinea primăriilor.
Astfel, în Capitală se pot pune bazele acelei Autorităţi Metropolitane de Transport în ceea ce priveşte infrastructura Bucureştiului, care se crampona până acum de faptul că metroul era în subordinea Ministerului Transporturilor. Un alt avantaj obţinut de autorităţile locale este administrarea plajelor, care, până acum, era în subordinea Ministerului Mediului.
La capitolul „bătăi de cap”, edilii se vor confrunta cu problemele pe care le presupune administrarea serviciilor de asistenţă socială, aflate până acum în subordinea consiliilor judeţene.
„Rămâne de văzut ce servicii pot fi preluate de autorităţile locale, astfel încât să nu le fie afectată funcţionarea. Pentru că sunt servicii specializate pentru care este nevoie de personal specializat”, a spus Ileana Savu, secretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protejarea Drepturilor Copilului (ANPDC). ANPDC va fi supusă unui proces de reorganizare şi restructurare, alături de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, ambele subordonate Ministerului Muncii.
Directorii de spitale şi de şcoli, numiţi de edili
În urma procesului de descentralizare, numirea directorilor de şcoli şi de spitale va reveni consiliilor locale.
Profesorii nu sunt foarte încântaţi de schimbări, considerând că acordarea atribuţiilor de organizare a şcolilor primarilor este o eroare gravă. „Ştim cu toţii ce înseamnă ca primăriile să manevreze banii. Avem atâtea cazuri, în anii trecuţi, în care primarii chiar încercau să vândă clădirea şcolii din comună”, a specificat Gheorghe Isvoranu, liderul Federaţiei „Spiru Haret”. Nici fostul ministru al educaţiei Andrei Marga nu este de acord cu numirea conducerii unităţilor de învăţământ de către consiliile locale. „Numirea directorilor de şcoală nu trebuie să depindă de forţele locale, ci de nişte concursuri de competenţe”, consideră acesta.
În ceea ce priveşte sistemul sanitar, Cristian Vlădescu, şeful Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politici lor din Domeniul Sănătăţii Publice, pare mulţumit. El consideră că des centralizarea este o soluţie bună, care respectă recomandările comisiei.
În Ministerul Agriculturii, descentralizarea a fost anticipată de Ilie Sârbu, care anunţa, încă de la începutul lui aprilie, că aceste măsuri vor duce la „un procent mult mai mare vizavi de ceea ce înseamnă reducerea de personal”. Cât despre domeniul culturii, direcţiile judeţene pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural, dar şi cine ma tografele vor fi trans ferate către autorităţile locale.
ÎN DEZBATERE Descentralizarea, o condiţie veche
Proiectele privind descentralizarea în domeniul educaţiei, dar şi din Sănătate se află deja în dezbatere publică pe site-urile ministerelor de resort. Astfel, mâine, se va organiza o dezbatere publică în ceea ce priveşte descentralizarea din Sănătate. Cele două principii care stau la baza procesului de descentralizare sunt transferul competenţelor de la autorităţile centrale la cele locale (primării, consilii judeţene şi consilii locale) şi transferul de resurse financiare, care să le permită acestora din urmă să-şi îndeplinească noile atribuţii din fişa postului.
Premierul Emil Boc declara, la începutul lunii martie, că îşi doreşte ca toate actele normative care vi zea ză mult dorita descentralizare în domeniul bugetar să fie adoptate în termen de 60 de zile. Potrivit primului-ministru Emil Boc, Ministerul Administraţiei şi Internelor va administra procesul de descentralizare.