Metode de protecţie împotriva pedofiliei pe internet

Metode de protecţie împotriva pedofiliei pe internet

Cu toate că, potrivit rezultatelor de la Bac, ştiu să mânuiască bine computerul, elevii români nu au habar cum să se protejeze pe internet.

Rezultatele la proba de competenţe digitale din cadrul examenului de bacalaureat arată că peste 70% dintre elevii români mânuiesc computerul cu uşurinţa cu care părinţii lor băteau mingea pe maidan. Din păcate însă, a doua natură a copiilor internauţi este că habar nu au cum să blocheze e-mailurile periculoase pe care le primesc şi, tot mai mulţi, nu văd nicio problemă în a-şi posta pe internet date personale precum numărul de telefon şi adresa, potrivit unui studiu realizat în cadrul programului "Sigur.info".

Toate aceste scăpări îi determină pe copiii care îşi fac sute de prieteni printr-un simplu "accept" să devină, de multe ori, victime ale unor abuzuri. Iar potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, în 2009 existau 750.000 de pedofili pe internet, lucru ce ar trebui să-i facă pe cei mici mai prudenţi şi pe părinţi mult mai atenţi.

Cu ochii pe internauţi

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit raportului EU Kids publicat la sfârşitul anului trecut, a crescut foarte mult numărul utilizatorilor privaţi, adică tot mai mulţi copii au un calculator pe care fie îl folosesc în familie, fie l-au aşezat în propria cameră. "Dacă în 2004 un alt studiu arăta că majoritatea copiilor mergeau la Internet cafe-uri, lucru mai periculos, acum este îmbucurător că există tot mai mulţi, aproximativ 70%, care au acasă un computer", a spus Irina Velicu, una dintre coordonatoarele studiului realizat în 25 de ţări europene, printre care şi România.

Îngrijorător este însă faptul că, de cele mai multe ori, părinţii nu au nici cea mai mică idee despre ce fac copiii lor pe internet. "Există eterna provocare prin care părinţii spun că puştii lor ştiu să utilizeze mai bine calculatorul decât ei. Partea proastă e că părinţii nu prea ştiu ce fac copiii lor la computer", mai arată Irina Velicu. Însă, cum puştii pot accesa orice pagină de internet de pe telefonul mobil, e destul de greu ca părinţii să-i poată monitoriza permanent.

Profilul pe Facebook, ca o carte de vizită

În plus, generaţia care ştie să planteze varză în Farmville, pe Facebook, şi să dea like-uri cu viteza luminii, nu prea se pricepe să se şi protejeze pe internet. "Stăm destul de prost la competenţele digitale atunci când vine vorba de a bloca mesajele nedorite în e-mail, de a-şi proteja profilurile în reţelele de socializare sau de a-şi selecta informaţia veridică comparând mai multe site-uri. O fetiţă spunea că trebuie să citim din cărţi şi nu de pe net. Nici pe informaţiile din cărţi nu ne putem baza întotdeauna, de aceea trebuie să ştim cum să căutăm pe net", a completat sociologul.

De altfel, campania "Sigur.info" va continua şi în acest an prin tabere pentru copii, o caravană care va merge în mediul rural unde au început să pătrundă mijloacele moderne de comunicare şi realizarea unui ghid de utilizare a internetului.

Şi Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii (ICPC) din cadrul Poliţiei Române a demarat campania "TU CUI DAI ACCEPT?" prin care îşi propune să atragă atenţia asupra riscurilor la care se expun copiii nesupravegheaţi.

Potrivit unui studiu realizat de ICPC, 80% dintre elevii români folosesc internetul, în primul rând ca mijloc de comunicare, având conturi pe site-uri de socializare - instant messenger, chat, forum, Hi5, Facebook, My Space, Twitter etc. Mai puţin de jumătate dintre cei mici au stabilit însă împreună cu părinţii lor reguli de utilizare a internetului. Şi, lăsaţi nesupravegheaţi, mulţi copii ajung să acceseze site-urile cu sexualitate explicită, spun poliţiştii.

"Stăm destul de prost la compe tenţele digitale, atunci când vine vorba de a bloca mesajele nedorite în e-mail şi de a-şi proteja profilurile în reţelele de socializare.", IRINA VÂLCU, coordonator studiu

PENTRU COPII

Nu dezvăluiţi nimănui parolele!

Copiii internauţi trebuie să-şi stabilească anumite reguli înainte de a se aşeza la tastatură:

  • stabileşte cu părinţii tăi regulile de folosire a computerului şi internetului;
  • nu da niciunei persoane întâlnite pe internet informaţii personale despre tine şi familia ta;
  • parolele sunt secrete şi îţi aparţin;
  • dacă vrei să te întâlneşti faţă în faţă cu persoanele cunoscute pe net, anunţă-ţi părinţii pentru a te însoţi, preferabil într-un loc public;
  • postează cu grijă fotografii cu tine şi familia ta;
  • nu tot ceea ce citeşti pe net este şi adevărat;
  • nu răspunde la mesajele care te supără sau care conţin cuvinte ori imagini nepotrivite.

PENTRU PĂRINŢI

Comunicaţi cu copiii voştri!

Părinţii trebuie să fie mai atenţi la ce fac copiii lor on-line:

  • comunicaţi-le deschis copiilor avantajele şi dezavantajele internetului;
  • stabiliţi împreună reguli de utilizare a computerului şi a telefonu lui mobil;
  • nu le restricţionaţi fără justificare accesul la computer;
  • aşezaţi calculatorul în camera cea mai accesibilă familiei;
  • discutaţi despre riscurile la care se expun dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute, cu care comunică prin e-mail, chat sau telefon mobil;
  • încercaţi să aflaţi mai multe des pre "prietenii on-line" ai copiilor;
  • folosiţi programe de filtrare specializate sau filtrele motoarelor de căutare.