Metoda prin care hackerii au lăsat o firmă din Cluj fără patru miliane de euro

Metoda prin care hackerii au lăsat o firmă din Cluj fără patru miliane de euroInfracțiune informatică. Sursa foto: Arhiva EVZ

Poliția Cluj a deschis un dosar penal pentru înșelăciune, după ce conturile firmei de salubritatea Brantner, din Cluj Napoca, au fost golite de patru milioane de euro.

Din primele informații, se pare că hackerii s-au folosit de naivitatea contabilei de la firma mai sus amintită. Metoda a mai fost folosită la o companie din Bistrița Năsăud, de unde hackerii au sustras cu 36 de milioane de euro.

O persoană necunoscută a făcut mai multe solicitări de plată, în numele companiei mamă din Austria, de a vira mai multe sume de bani în anumite conturi, deschise la bănci în paradisuri fiscale.

Potrivit ziardecluj.ro, suma de patru milioane de euro a fost plătită într-o singură zi, în mai multe tranșe.

Directorul Companiei Brantner Cluj, Ioan Zlati le-a spus jurnaliștilor clujeni că nu știe despre ce este vorba și că el se află în concediu de odihnă.

Metoda a mai folosită la Leoni Bistrița

La sfârșitul lunii august 2016, firma Leoni Wiring Systems Ro din Bistriţa, care face parte din grupul german Leoni, a fost victima unui atac de tip „phishing”.

În mai puțin de un minut, din conturile socetății a dispărut suma de 37 de milioane de euro. Surse judiciare din DIICOT Cluj susțin că atacul asupra firmei din Bistrița s-a derulat în două etape. În prima fază, hackerul a pătruns în serverele informatice ale companiei și a studiat în amănunt protocolul de efectuarea a plăților. Faza a doua a vizat adresa de mail a unui director general din cadrul Leoni Germania, firmă care controlează și fabricile Leoni din România. După ce mailul directorului general din Germania a fost spart, hackerul a acționat rapid.

„A confirmat efectuarea plății”

În data de 12 august 2016, aproape de finalul programului, pe adresa de mail a directorului economic de la Leoni Bistrița, Carmen Marica, a fost trimis un mail prin care i se cerea să facă o plată de 37.380.250 de euro. Nu era prima dată, așa că nu a fost nicio suspiciune. Sursele judiciare mai susțin că directorul economic Carmen Marica a cerut, conform protocolului intern, confirmarea plății din partea directorului general al Leoni Germania.

Mailul trimis de Marica a ajuns tot la hackerul care a inițiat atacul, care a și reconfirmat efectuarea plății. Astfel, cele 37 de milioane de euro au ajuns de la Bistrița, la o firmă din Cehia.