Meteorologii moldoveni, acuzați că nu fac prognoze corecte

Meteorologii moldoveni, acuzați că nu fac prognoze corecte

Autorităţile de la Chişinău au acuzat Serviciul Hidrometeo de Stat pentru că nu au avertizat despre furtuna de noaptea trecută. „Poate că pagubele ar fi fost mai mici”, susţin funcţionarii.

În urma furtunii, mai mulţi chişinăueni, care şi-au lăsat maşinile la umbra copacilor din cauza caniculei, s-au trezit cu automobilele avariate.

Acuzaţiile autorităţilor

„Nu este pentru prima dată când se prognozează una, dar avem alta. Exact un an în urmă, în luna august, Serviciul Hidrometeorologic nu a avertizat despre furtuna care a afectat grav două sectoare ale Chișinăului. Am fi fost mai pregătiți cu toții dacă ar fi fost făcute la timp atenționările de rigoare”, a scris primarul Capitalei pe pagina sa de Facebook.

„Vântul puternic a rupt, în mare parte, crengi verzi ale arborilor, care acum sunt strânse de muncitori, iar specialiștii examinează, în același timp, și ceilalți copaci pentru a evita alte riscuri”, susține Ion Ceban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Justificarea sinopticienilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a venit cu un comentariu în legătură cu furtuna puternică de aseară. „Serviciul a luat toate măsurile de rigoare, conform protocolului, și a transmis o avertizare meteorologică privind instabilitatea atmosferică. Avertizarea a fost transmisă la 20.25 către toate entitățile beneficiare, conform schemei de difuzare a informației, iar frontul menționat și-a început manifestarea în jurul orelor 21.30, deci populația a fost atenționată cu cel puțin o oră înainte de a începe furtuna”, menționează meteorologii într-un comunicat.

Meteorologii i s-au mai justificat că suntem în perioada de vară când sunt frecvente astfel de schimbări a vremii, avertizările privind instabilitatea atmosferică se emit cu maximum 6 ore înainte, iar durata cea mai  mică de anticipare fiind de 10-15 minute, conform protocolului.

Furtuna a făcut ravagii în Moldova

Furtuna de noaptea trecută a provocat sute de pagube. Vântul puternic a scos din rădăcini și a doborât la pământ mai mulți copaci, blocând segmente de drum. Au avut de suferit și terenurile agricole. Cele mai afectate au fost raioanele de nord ale țări, acolo unde au fost antrenați aproape 200 de salvatori și 49 de autospeciale de intervenție, pentru înlăturarea consecințelor.

În satul Buzdugeni, raionul Edineț, un antreprenor a rămas peste noapte fără afacerea în care a investit ani de zile. Într-o postare pe Facebook, bărbatul s-a plâns că furtuna i-a distrus livada.  „Peste noapte, am rămas fără nimic”, a spus proprietarul livezii afectate de furtună.