Meta, compania-mamă a Facebook, se confruntă cu o amendă substanțială din partea Comisiei Europene. Autoritatea acuză compania că a încălcat legea concurenței prin conectarea serviciului său de anunțuri Marketplace cu rețeaua de socializare Facebook.
Meta a luat o amendă de 797,72 milioane de euro
Comisia Europeană a amendat Meta cu 797,72 milioane de euro. Compania este acuzată pentru încălcarea legislaţiei privind concurenţa în beneficiul Facebook Marketplace.
Mai mult, Meta este acuzată că a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa reţelelor de socializare şi publicitatea online, a anunțat joi, 14 noiembrie, Comisia. Această practică a impus condiții comerciale neloiale altor furnizori de servicii de anunțuri online, potrivit comisarului Margrethe Vestager.
Comisarul pentru concurență a mai subliniat că „Meta a legat serviciul său de anunţuri online clasificate pe categorii Facebook Marketplace de reţeaua socială personală Facebook, şi a impus condiţii comerciale incorecte către alţi furnizori de anunţuri online clasificate pe categorii”.
Facebook Marketplace a avut avantaje față de alți furnizori
Margrethe Vestager a mai subliniat că Meta „a făcut asta în beneficiul propriului său serviciu Facebook Marketplace, acordând prin urmare avantaje de care alţi furnizori de anunţuri online clasificate pe categorii nu au putut beneficia”.
În opinia sa, „Acest comportament este ilegal conform reglementărilor UE antitrust. Meta trebuie să oprească acum acest comportament".
Compania-mamă a Facebook nu renunță și spune că va contesta amenda impusă de Comisia Europeană. Între timp, se va conforma şi „va lucra în mod rapid şi constructiv pentru găsirea unei soluţii care să rezolve solicitările Executivului comunitar”.
Meta, amendată în funcție de cifra de cifra de afaceri
Comisia a subliniat că cifra de afaceri a Facebook Marketplace a jucat un rol important în calculul amenzii. Această amendă nu este prima pe care Comisia UE a impus-o marilor companii de tehnologie.
În luna martie, Apple a fost amendată cu 1,8 miliarde de euro, după ce a fost acuzată că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața aplicațiilor de streaming muzical. Google a primit, de asemenea, amenzi mari în trecut.
În ultimii ani, autoritățile UE au investigat practicile marilor platforme tehnologice pentru a se asigura că concurența pe piața digitală este echitabilă. Cea mai recentă decizie împotriva Meta este un alt exemplu de aplicare strictă a regulilor de concurență în UE, scrie heise.de.