Editura Evenimentul si Capital

Povestea de succes a unui meşter popular din ţinutul Neamţului. Personajele lui Creangă, modelate în lut de un inginer

Autor: | | 0 Comentarii | 899 Vizualizari

Fascinaţia pentru poveştile lui Creangă, a cărui casă natală se înalţă la doar o azvârlitură de băţ de gospodăria ei din Humuleşti, a determinat-o pe Ionela Lungu să pună în cui, cu mai bine de 18 ani în urmă, cariera de inginer mecanic şi să se dedice întru totul meşteşugului popular. Un meşteşug care o ajută să dea viaţă, dintr-un boţ de humă, personajelor lui Ion Creangă. Păcală, tuşa Mărioara, Nichifor Coţcariul, Moş Ion Roată sau Dănilă Prepeleac sunt doar câteva dintre figurinele de lut, ieşite din mâinile dibace ale Ionelei, care zâmbesc vizitatorilor din dreptul magazinului-atelier din coasta Cetăţuii Neamţ. De acolo de unde i-a vorbit şi reporterului Evz.

Sprintenă, cu chef de vorbă şi o uluitoare poftă de viaţă ce răzbate din fiecare cuvânt rostit în graiul molcom al nemuritorului Creangă. Aşa ar putea fi caracterizată, din câteva tuşe de condei, Ionela Lungu, unul dintre cei mai apreciaţi artişti populari din Tg. Neamţ, a cărui afacere cu figurine realizate dintr-un amestec bizar de lut, frământat în căuşul palmelor, lemn, păr natural, cânepă, vopseluri şi piei tăbăcite de miel face deliciul vizitatorilor.

Humuleştiul, ultima haltă

Tulceancã get beget, Ionela s-a mutat, în 1990, imediat după absolvirea facultăţii de mecanicã din Capitală în Humuleşti, satul de care a prins „de îndată drag”, în mare parte datorită atracţiei pe care o simţea de mică pentru poveştile lui Creangă, istorisite la gura sobei din gura ştirbă de bunic mucalit. „Al doilea motiv pentru care Humuleştiul a ajuns atât de scump sufletului meu ţine de faptul că soţul, Costin, pe care l-am cunoscut în timpul facultăţii, e de pe aceste meleaguri. Casa socrilor în care am ajuns să locuiesc după ce ne-am unit destinele e la două sute de metri distanţă de cea în care s-a născut Creangă, ale cărui isprăvi din copilărie le-am recitit la vârsta maturităţii cu alţi ochi, dibuind în spatele cuvintelor hazul înăscut al humuleştenilor”, îşi începe povestea Ionela.

Început de afacere

La puţin timp după ce a dat viaţă mai multor personaje din poveştile lui Creangă, Ionela Lungu a simţit nevoia să-şi testeze îndemânarea de proaspăt meşter popular. “Mi-am luat inima în dinţi într-o bună zi şi am scos pe tarabă, în faţa casei lui Creangă, o parte din figurinele de lut. Nu mică mi-a fost surprinderea, la capătul a câtorva zeci de minute, să constat că personajele mele aveau pe vino-ncoa! Le-am vândut pe toate şi, din acel moment, am transformat o joacă de copil în ceva care, cu timpul, s-a dovedit a fi o adevărată afacere”, îmi mărturiseşte, fără a uita să adauge că “niciodată nu m-au interesat banii obţinuţi din meşteşugul plămăditului în humă.

E un venit suplimentar. Adevărata mea profesie este aceea de inginer mecanic, statut la care am fost obligată să renunţ după ce disciplina a dispărut, la puţin timp după perioada lui Ceauşescu, din învăţământul românesc. Acum sunt dascăl la un club din Târgu Neamţ, unde îi învăţ pe copii să îşi dea frâu liber imaginaţiei în metalo-plastie. Lucrăm tot felul de obiecte de artizanat, de la bijuterii din sârmã sau din tãbliţe de cupru, la stampe cu Cetatea Neamţ, nasturi sau broşe”, mai adaugă, râzând, Ionela.

Primul născut, „Pîcală”

Prima figurină din lut, realizată mai mult în joacă, a fost cea a lui Păcală. „E un personaj încărcat de semnificaţii, pus mereu pe şotii, pe „pîcălit”, aşa cum obişnuiesc să spună oamenii locului”, îmi explică Ionela şi imediat, sub privirile mele curioase, se pune pe modelat. Cât ai clipi, din mâinile îndemânatice ale meşteriţei, dintr-o fărâmă de lut, frământată între degetele lungi, apare un chip de flăcău. Obraji rotunzi, nas uşor borcănat, urechi clăpăuge şi doi ochi iscoditori, ca tăciunele. O căciulă neagră, realizată dintr-o pielicică tãbãcită de miel, se iţeşte şi ea trufaşă pe creştetul capului figurinei de humă. „În mod normal, îmi explică, ar trebui să las lutul cel puţin două, trei zile să se usuce natural, în caz contrar existând pericolul să crape. Uite - îmi arată un chip de lut, similar celui tocmai conceput, dar uscat bine, de pe masă - aşa trebuie să arate!”. Întinde mâna şi, după ce-l abandonează pe un colţ pe neterminatul „Pîcală”, cu gesturi experte începe să-l lucreze pe celălalt. „După ce se usucă, începe operaţia de şmirgheluire a feţei, până dispar toate amprentele degetelor. Pe urmă încep să-l colorez. Pentru culoarea tenului, folosesc o combinaţie inventată de mine între var lavabil şi oxid de fier, apoi colorez restul feţei, dând expresie personajului”.

A MURIT la doar 39 de ani! Anuntul despre artista a fost facut in aceasta dimineata

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 09:04 Pleșoianu solicită expulzarea ambasadorului Hans Klemm: „Acest individ a depășit deja orice limită a diplomației" 08:29 Lovitură PUTERNICĂ dată Regimului Dragnea din partea Germaniei. România va pierde ENORM dacă Kovesi va fi arestată. 06:10 „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu 23:24 BREAKING NEWS în CREIERII NOPȚII! BLONDA lui Iohannis îi întoarce spatele: „Nu mă interesează Kovesi și nici referendumul!” 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”