Meserie căutată: electrician

Meserie căutată: electrician

E nevoie de meseriaşi care ştiu să schimbe priza şi să întreţină o instalaţie electrică. Meseriile tehnice revin în forţă dar salariile oferite rămân modeste: maximum 1.300 de lei net/lună.

A crescut puternic cererea de mână de lucru în domeniul tehnic. Marţi, 13 aprilie, aproape 20% din joburile publicate în ”RL” (9.399 dintr-un total de 52.000) erau de meseriaşi: electricieni, zidari, parchetari, instalatori etc.

Proverbul „Meseria, brăţară de aur” revine la modă. Am testat condiţiile oferite de angajatori, pentru a-i ajuta pe toţi cei interesaţi de un loc de muncă să aibă mai multe informaţii şi astfel să câştige timp.

Săptămânal, veţi găsi în EVZ date concrete despre condiţiile oferite de cei care fac angajări pe baza unor informaţii culese de la sursele cele mai autorizate, din interiorul firmelor. Astfel, veţi şti la ce să vă aşteptaţi încă dinainte de a ajunge la interviu.

Se caută 200 de electricieni

Doar jumătate dintre firme îşi dezvăluie numele şi doar una din zece spune şi salariul, fără drept de negociere. Începătorii au oferte de încadrare ca asistenţi pe lângă electrienii cu vechime. O singură companie angaja pensionari. Contactată, firma a declarat că şi-a găsit omul într-o singură zi.

  • PROGRAM. Ziua de lucru variază în funcţie de solicitările din teren. Munca de electrician înseamnă deplasări în oraş şi-n afara judeţului. O variantă este 8.00-16.30, iar o alta 10.00-19.00. Weekendurile nu se lucrează şi rar se stă peste program.
  • BENEFICII. Cei care fac deplasări în provincie au cazarea asigurată. Drumul până în localitate cu microbuzul este plătit de firmă. Angajatorii care au în dotare mai multe maşini trimit electricianul cu un şofer până la client acasă. Nu se lucrează cu propriile unelte.
  • CERERI. Vechimea este un criteriu de selecţie, iar opt clase sunt obligatorii. Electricienii trebuie să aibă certificat pentru exploatare medie şi joasă tensiune. În afară de seriozitate, unii angajatori caută şi nefumători. Companiile străine cu sediul în România cer şi cunoaşterea unei limbi străine, cum ar fi turca sau engleza.
  • SALARIU. Angajatorii încheie două tipuri de contracte: de muncă sau de prestări servicii. Cel din urmă înseamnă o evidenţă clară a timpului de lucru, se încheie pe perioade scurte de timp şi exclude plata asigurărilor medicale sau sociale. Veniturile obţinute se declară personal de către angajat la Fisc. Electricienii care fac deplasări sunt plătiţi, în medie, cu 1.000 de lei vechi, bani în mână. Cel mai mare salariu net oferit a fost de 13 milioane de lei vechi.

CALIFICARE ÎN ŞASE LUNI

Cursurile sunt de cel mult 700 de lei

Electricienii cărora li se solicită cursuri de calificare pot apela la centrele autorizate de Consiliul Naţional de Formare Profesională. Certificatele obţinute sunt recunoscute naţional şi internaţional şi se dau pentru „electrician exploatare medie şi joasă tensiune”.

Cursurile durează şase luni, iar doritorii trebuie să fie majori şi să aibă minimum opt clase. „Este un job foarte căutat în Piatra-Neamţ. Avem înscrişi la cursuri peste 30 de cursanţi. Majoritatea lucrează în domeniu şi au nevoie de calificare”, a declarat Marghidan Victor Adrian, director Marvi Cons.

În Bucureşti, Bogdan Dumitrescu, directorul Centrului de Formare Corelli, a înscris în actuala grupă 20 de tineri şi vede, dimpotrivă, o scădere de 40% faţă de 2009. Preţul cursurilor variază între 600 şi 700 de lei, dar pot fi plătite în rate.

Ne puteți urmări și pe Google News