Meseriașii care conduc România

Meseriașii care conduc România

Înainte de a ajunge mari lideri ai țării, mulți demnitari au avut meserii modeste, în care nu au strălucit. După intrarea în politică, au început să colecționeze diplome.

Pe Valeriu Zgonea, al treilea om în stat, Revoluia l-a prins lacatu mecanic. „Am fost lacatu-mecanic, nu mi-e ruine s-o spun”, declara el, într-un interviu din 2013.

Totui, din CV-ul sau de pe site-ul Camerei Deputailor a disparut aceasta informaie. În plus, Zgonea a stat nu mai puțin de opt ani prin Facultatea de Căi Ferate, ceea ce înseamnă că a rămas repetent de mai multe ori.

El nu trebuie sa se ruineze: i fostul preedinte al Senatului României, Crin Antonescu, a ramas repetent de doua ori în timp ce studia istoria la Universitatea Bucureti. Zgonea a absolvit însa fara probleme Colegiul Naional de Aparare i Colegiul Superior de Securitate Naionala.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu-și mai recunosc carierele modeste

Mulți parlamentari au învățat să-și înfrumusețeze CV-ul, uitând să menționeze perioadele în care s-au aflat la munca de jos.

De exemplu, deputatul PSD Constantin Mazilu recunotea ca, în prima biografie, depusa în legislatura 2008-2012, a fost muncitor la o unitate militara din Bucureti. În actuala legislatura, el a trecut doar locul de munca: U.M. 02374 Bucureti.

Senatorul Vasile Nistor (ALDE), unul din cei mai longevivi parlamentari, fiind în această breaslă din 1990, a șters din CV-ul său perioada de dinainte de 1989, în care era controlor CTC (Controlul Tehnic al Calității) la o întreprindere din Bacău. El puncteaza însa faptul ca este absolvent al Colegiului Superior de Sigurana Naionala.

i senatorul erban Nicolae (PSD), cunoscut pentru faptul ca a fost avocatul lui Catalin Voicu i prin iniiativele sale anti-DNA, a uitat sa treaca în CV faptul ca a fost muncitor la Întreprinderea de Mecanica Fina. Teoretic, potrivit datelor furnizate pe site-ul Senatului, cariera sa începe abia în 1997, când a ajuns „liceniat în tiine juridice”, fara sa precizeze ce universitate i-a dat diploma.

Șoferul de autobază e „stăpân pe volan”

Interesant este ca, între atât de multe biografii romanate cu studii de Drept i diplome de la Academia Naionala de Informaii (ANI), parlamentarii care au fost alei pe listele PP-DD au fost printre cei mai oneti.

Senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu recunoaște că a fost muncitor și strungar în Valea Jiului. Ulterior, el a ajuns în Comisia de revizuire a Constituiei, iar în 2014 a absolvit cursul de perfecionare „Politica externa i diplomaie”. Vochioiu este i doctor în „Soluii tehnice la închiderea minelor pentru asigurarea securitaii”.

Alt senator promovat de Dan Diaconescu și apoi transferat la PSD, Ioan Iovescu, a fost șofer la autobază. Ulterior, în 2000, el a urmat cursuri de administraie imobiliara. Potrivit biografiei oficiale, Iovescu este i fericitul deinator al distinciei: „Locul I la concursul pe meserii: Stapân pe Volan”.

Nici deputatul PNL Titi Holban nu se ruineaza cu ceea ce a fost: muncitor la CPL Gugeti, mercelog, inspector fiscal i apoi parlamentar.

Lider specializat în nutriția animalelor

Una din cele mai hazlii calificari este cea a liderului grupului PSD din Camera Deputailor, Marian Neacu. El are studii economice, însă în 2003 a obținut o diplomă „Tehnici superioare de nutriție a animalelor”, iar cu un an înainte a participat la cursul „Formularea rețetelor de furajare asistată de calculator”.

Deputatul PSD Octavian Petric este membru al Comisiei de buget, finane si banci, desi nu are niciun fel de pregatire în acest sens. Petric a absolvit Liceul industrial nr. 4 din Satu Mare, iar noua ani mai târziu a ajuns sef de atelier la Cooperativa Constructorul Satu Mare.

În 1994 s-a apucat de afaceri, iar zece ani mai târziu s-a pus cu burta pe carte si în doar doi ani a obinut nu mai puin de trei diplome: 2004 - Diploma de licena Facultatea de drept – Universitatea Hyperion Bucuresti; 2005 - Certificat absolvire - seria XIV - Colegiul Naional de Aparare; 2006 - Diploma absolvire masterat - Univ. de Vest Vasile Goldis Arad.

Deputatul PSD, Marius Manolache, care s-a remarcat în Parlament prin modificarile propuse la Codul Penal i este membru al Comisiei Juridice din Camera Inferioara, a fost ofier de cercetare penala.

În 1994, Manolache a absolvit Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza. În perioada 1995-1996 a participat la cursuri postuniversitare în Drept internaional la Universitatea Bucuresti. Abia în 2007 a obinut diploma de master în criminalistica, iar în 2008 a absolvit Colegiul Na- ional de Aparare.

Masterate în Apărare

Foarte mulți politicieni au urmat cursurile Colegiului Național de Apărare. Victor Ponta a absolvit în 2002. În același an a obținut diploma de la această instituție și soția sa, Daciana Sârbu. Printre absolvenții acestui Colegiu se mai află Vasile Blaga, co-președintele PNL, și Șerban Mihăilescu, senator UNPR. Actualul secretar general al Camerei Deputaților, Cristian Panciu, omul care, practic, administrează uriașa clădire a Palatului Parlamentului, a trecut pe aici și i-a plăcut atât de mult încât în 2007 și-a luat masteratul în Securitate și Apărare Națională”, la Universitatea de Apărare „Carol I”, Facultatea de Comandă și Stat Major. Între 2000 și 2002, Gabriel Oprea a fost director adjunct al Colegiului Național de Apărare.

Numărul foștilor muncitori, strungari, șoferi, care au ajuns parlamentari, este impresionant