Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației Naționale, a scris un mesaj pe o rețea de socializare, prin care îi cere președintelui României, Klaus Iohannis să îi asculte pe specialiștii din Educație.
Funeriu susține că admiterea la liceu trebuie să se realizeze printr-o modalitate clară, care să nu lase loc la interpretări.
Fostul ministrul al Educației mai susține că din discuțiile purtate cu profesorii din liceele românești, s-a desprins ideea că admiterea trebuie să fie făcută într-o singură formă, fie pe baza unui examen, fie pe baza mediei de absolvire a claselor 5-8, așa ca până în prezent. ucației.
”Toți cei cu care am discutat personal - și au fost mulți apropiați politici de-ai dumneavoastră - au afirmat „știm că nu e ceea ce trebuie, dar așa vrea președintele Iohannis ... Dvs. aveți obligația constituțională de a transforma o „dezbatere publică” -adică o șezătoare-, într-o „deliberare”, adică o dezbatere urmată de o decizie”, a scris Daniel Funeriu.
O singură formă de admitere în liceu
De asemenea, fostul ministru al Educației îi cere lui Iohannis să renunțe la ideea admiterii pe două căi diferite în licee.
”Preponderent s-a degajat opțiunea unei evaluări naționale la română - plus, eventual, limba maternă, matematică și științe, ponderate de fiecare liceu de coeficienți care să corespundă profilului acelui liceu”, a scris Funeriu, în mesajul său către Iohannis.
Iohannis mai este sfătuit să accepte că a greșit alegând o astfel de variantă de admitere în liceu, și să își recunoască greșeala.
”Nu exclud, nici factual, nici filosofic, să aveți dreptate împotriva tuturor. Factual este un lucru care mi s-a întâmplat adesea și vă asigur că este foarte bine ca atunci când, peste ani, lumea înțelege că aveai dreptate împotriva tuturor, poți să arăți și argumentele corecte pe care le-ai adus atunci când toți erau împotriva ta”, mai scrie Funeriu.
Programul ”România educată”, ideea lui Iohannis
La finalul mesajului, Funeriu a mai spus că după nouă ani, de când președintele a anunțat reforma Educației Naționale, sub numele generic de ”România Educată”, ar fi timpul ca societatea să vadă și ceva concret.
”Închei, domnule președinte, prin a vă reaminti responsabilitatea - deja veche de 9 ani - de a livra măcar sămânța care poate duce la o Românie mai educată. Întreaga societate v-a ascultat și v-a ales. Întreaga societate v-a ascultat și a analizat, calm și fără patimă, sutele de articole de lege ... Aș fi vrut să spun ”ceea ce este vizionar” dar nu vreau să par cu totul naiv”, a mai conchis Funeriu.