AKŞAM. Comandantul Comandamentului central al armatei SUA (CENTCOM), generalul Kenneth F. McKenzie, a precizat că SUA nu doresc un război cu Iranul, dar dacă va fi necesar sunt pregătiţi să răspundă.
Conform ştirii transmise de Agenţia Anadolu, Mckenzie a apreciat la postul tv LBC din Liban că operaţiunile rebelilor houthi din Yemen, sprijiniţi de Iran, împotriva Arabiei Saudite sunt "acţiuni agresive".
"Operaţiunile organizate împotriva forţelor noastre din Irak de către cei care luptă în războiul pentru putere din Iran pot fi considerate acţiuni agresive" a spus McKenzie şi a adăugat că forţele americane sunt pregătite să răspundă ameninţării legate de răzbunarea uciderii lui Qasem Soleimani.
McKenzie a menţionat că sunt în acţiune tot timpul pentru a asigura desfăşurarea în siguranţă a comerţului în apele din regiune.
Şi în declaraţia venită din partea armatei libaneze se precizează că McKenzie s-a întâlnit cu Şeful Statului Major al Libanului, Joseph Avn, întâlnire la care a participat şi ambasadorul SUA la Beirut, Dorothy Shea. (Rador)
SUA, atacate continuu în Irak
Reamintim că luni a avut loc încă un atac cu rachete asupra trupelor americane din Irak. Statele Unite au acuzat grupările pro-iraniene.
Şapte rachete au vizat luni seara o bază aeriană unde sunt cantonați soldaţi americani, situată la nord de Bagdad. Acesta este cel mai recent atac dintr-o serie pe care autoritățile americane le atribuie unor grupări pro-Iran, după cum relatează AFP.
Pe 3 martie, într-un alt atac asupra unei alte baze aeriene, un subcontractant american a fost ucis. Este vorba despre atacul care a fost lansat asupra bazei de la Ain al-Assad, în deşertul din vestul Irakului.
Atacul lansat de luni seară nu a provocat victime sau daune în interiorul bazei aeriene, a declarat, pentru AFP, un oficial din domeniul securităţii. Potrivit spuselor acestuia, doar două rachete au căzut în incinta bazei. Alte cinci proiectile, de tip Katiușa, au explodat într-un sat situat în apropiere de bază, al-Bou Hassan.
Washington-ul acuză grupările pro-Iran
Rachetele de tip Katiuşa au fost lansate dintr-un sat din provincia vecină Diyala, la est. Este o zonă unde au fost deja localizate alte lansări de rachete asupra bazei de la Balad, a precizat sursa citată.
Ultimele tiruri cu rachete nu au fost revendicate imediat. Cu toate acestea, responsabilii de la Washington fac referire deseori la numeroase grupuri armate antrenate şi finanţate de Iran.
Astfel, de la jumătatea lunii februarie, au fost reluate tirurile cu rachete în Irak împotriva trupelor americane. Alte atacuri au fost lansate împotriva ambasadei Statelor Unite.
Atac cu rachete asupra americanilor din Irak
Un alt atac cu rachete a avut loc la o bază aeriană din Irak pe 3 martie. Baza se află în provincia vestică Anbar, a precizat Comandamentul de Operaţiuni de la Bagdad. Atacul cu rachete a survenit cu doar două zile înainte de vizita programată de Papa Francisc în zonă.
Mai multe rachete au lovit baza aeriană Ain al-Asad din Irak. Informația despre atac a fost prezentată de două surse din domeniul securității. În jur de 13 rachete au fost lansate dinspre un loc situat la circa 8 km de baza aeriană.
Pe 16 februarie, un alt atac cu rachete a fost întreprins asupra forţelor conduse de SUA în nordul Irakului. Atacul s-a soldat cu uciderea unui angajat civil şi rănirea altor cinci. De asemenea, a fost rănit și un soldat american.
Pe 21 februarie, mai multe rachete au fost lansate asupra unei baze situată la nord de Bagdad. Cu acest prilej a fost rănit un angajat irakian al unei companii americane responsabilă cu întreţinerea avioanelor de luptă multirol F-16.