Mesajul lui Merkel: În Schengen nu este spaţiu pentru corupţie
- Vladimir Tism ăneanu
- 13 octombrie 2010, 15:29
Cancelarul german sprijină aderarea ţării noastre la spaţiul fără frontiere, dar pare îngrijorat de posibilitatea neregulilor de la graniţele României.
Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a transmis ieri un mesaj important oficialilor de la Bucureşti, care speră ca ţara noastră să adere la zona Schengen în luna martie a anului 2011: "Trebuie să fim siguri că acordarea vizelor la graniţele exterioare ale României se face fără corupţie, fără ilegalităţi". "E important, pentru că, altfel, spaţiul Schengen în întregime ar fi periclitat de aceste lucruri ilegale", a spus oficialul german după discuţia avută cu premierul Emil Boc, prima etapă a unei vizite de o zi în România.
Merkel nu a legat în mod explicit aderarea la Schengen de monitorizarea Comisiei Europene pe justiţie, o posibilitate discutată tot mai des în Europa şi evocată recent de unii oficiali francezi. Ea a amintit însă, în context, că România nu şi-a rezolvat toate angajamentele la acest capitol. "Reformele în domeniul justiţiei şi internelor sunt abordate cu mult curaj şi eu cred că nu aţi ajuns la capătul drumului. Monitorizarea UE este un ajutor să vedeţi unde vă aflaţi în momentul de faţă", a conchis şefa guvernului de la Berlin.
Integrarea romilor nu este o condiţie pentru aderare
Integrarea romilor a fost enunţată de oficialii francezi ca o altă potenţială condiţie pentru aderarea României la Schengen. Merkel a spus ieri însă că cele două chestiuni nu au legătură.
"Problema integrării romilor în România nu joacă niciun rol în ceea ce priveşte criteriile Schengen, dar este important ca la graniţă să se acţioneze după criteriile de drept, să existe condiţiile tehnice pentru a garanta acest lucru. Acesta este singurul lucru după care noi ne ghidăm", a spus cancelarul. "Problema integrării romilor nu joacă niciun rol în ce priveşte criteriile Schengen." ANGELA MERKEL, cancelarul federal al Germaniei
Asigurări: criterii tehnice, evaluare echitabilă
La solicitarea premierului Boc, care a cerut ca evaluarea pregătirii României pentru aderare să se facă pe criterii tehnice, şi nu politice, Merkel a răspuns favorabil. "Noi sprijinim demersurile în ceea ce priveşte primirea României în spaţiul Schengen. În noiembrie, în UE va avea loc o evaluare şi vă pot afirma că acest lucru îl vom efectua după nişte criterii obiective, şi noi ne vom sprijini pe datele furnizate de Comia Europeană", a spus oficialul german.
Asigurări a primit ulterior şi preşedintele Traian Băsescu. "Am promis domnului preşedinte că Germania, în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, va aplica o apreciere echitabilă a celor realizate în ultimii ani şi, pe această bază, vom hotărî, în noiembrie sprijinul pentru drumul României în direcţia unor controale mai severe la graniţe", a spus cancelarul, după discuţia purtată cu şeful statului.
Achitarea datoriilor către investitorii germani
Discuţiile cu premierul Boc au abordat şi problema datoriilor statului către firmele germane. Boc i-a dat asigurări cancelarului că statul român face toate eforturile pentru a achita aceste datorii, care se ridică la 143 de milioane de euro.
Cancelarul german a ţinut să-i atragă atenţia că problema datoriilor trebuie rezolvată, "astfel încât să existe un climat investiţional îmbunătăţit şi o siguranţă juridică".
Această temă a fost abordată şi în discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu, la finalul cărora Angela Merkel a declarat că "pentru întreprinzătorii germani care doresc să investească şi pe viitor în România este important să existe transparenţă acreditată" în domeniul juridic. "Domnul preşedinte a subliniat că o serie de norme legale au fost implementate", a adăugat oficialul german.
Discuţii au avut loc şi pe tema energiei. Băsescu a precizat că pe agendă s-au aflat strategia energetică a Uniunii Europene şi susţinerea pentru Proiectul Nabucco, dar şi luarea în considerare a Proiectului AGRI.
Aseară, Merkel a ajuns şi într-o scurtă vizită la Cluj, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş- Bolyai".
EXPLICAŢIE DE LA MAE
"Tratatul de frontieră" cu Moldova nu este tratat de frontieră
Discuţiile de ieri au privit şi Republica Moldova. "Obiectivul nostru este să rezolvăm conflictul dintre Moldova şi Transnistria. Cred că România poate juca aici un rol important. Ştiu că se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontieră de către România şi Moldova, cred că aceasta e direcţia în care trebuie să continuăm", a spus Merkel.
MAE român a precizat, pentru EVZ, că negocierile la nivel de experţi cu privire la încheierea unui tratat privind cooperarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră între România şi Republica Moldova "sunt în curs de desfăşurare". "Nu este vorba despre un «tratat de frontieră», întrucât documentul nu stabileşte frontiera, ci este un instrument tehnic, ce conţine dispoziţii referitoare la probleme precum marcarea şi întreţinerea frontierei sau modul de folosire a apelor de frontieră", a spus însă MAE. "Textul acestui document a fost convenit în cea mai mare parte; sperăm că în perioada următoare va fi posibilă definitivarea ultimelor elemente rămase în discuţie, astfel încât tratatul să poată fi semnat cât mai curând posibil", precizează MAE.