Aflat la Sibiu intr-o vizita privata, seful statului nu a ratat prilejul de a face cateva declaratii politice.
Cu cateva ore inainte de slujba de Inviere, presedintele Traian Basescu s-a dus la Carrefour Orhideea, in Bucuresti, pentru a face ultimele cumparaturi pentru Paste.
A luat doar apa minerala si paine. El a afirmat ca nu se numara printre cei intarziati la cumparaturi. „Sotia mea a facut toate celelalte cumparaturi si pregatiri de Paste, inclusiv cozonacul. De astea mai aveam nevoie”, a spus presedintele. Seful statului a mai cumparat si prajituri si placinta cu branza, pe care le-a dat unui copil.
Salutari pe bulevard
Noaptea de Inviere a petrecut-o la Manastirea Casin din Bucuresti, iar duminica a plecat la Sibiu, cu elicopterul, impreuna cu sotia si cele doua fiice.
A fost intampinat la aeroport de prefectul Ion Ariton, presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, si de primarul Klaus Johannis.
De acolo, presedintele a urcat la volanul masinii sale, adusa la Sibiu cu o zi inainte, si, alaturi de sotie si fiice, a condus pana in oras, unde s-a cazat la Hotelul Imparatul Romanilor.
De aici, a pornit pe jos spre Mitropolie. S-a oprit pe bulevardul Nicolae Balcescu pentru a saluta si a da mana cu sibienii iesiti la plimbare de Paste. A vorbit chiar si cu turistii straini care ii ieseau in cale, fie ca erau unguri, americani sau nemti, intrebandu-i cum li se pare orasul.
Sageti politice Presedintele a participat la slujba oficiata de Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, de la care a primit in dar o icoana.
In fata sibienilor de la catedrala, Basescu nu s-a abtinut de la declaratii politice: „Si eu stiu cei trei piloni: sa fii impacat cu Dumnezeu, sa fii impacat cu tine, sa fii impacat cu semenii. Uneori insa, ca sef de stat, pentru a fi impacat cu Dumnezeu si impacat cu tine, nu poti sa fii impacat cu toti semenii. Tara trebuie schimbata”.
„Cu unii semeni este greu sa te impaci”, a adaugat mai tarziu. Traian Basescu a mai spus ca, „daca ramanem cu naravurile tranzitiei, nu vom avea niciodata o tara moderna”.
Pe terasa cu primarul
Presedintele a vizitat la pas centrul istoric, pe care il vedea pentru prima oara la lumina zilei de cand este renovat, si a poposit pe o terasa, in Piata Mica, alaturi de primarul Johannis, amandoi fiind impreuna cu sotiile. Traian Basescu s-a aratat incantat de restaurarea centrului istoric.
„Am fost la Sibiu si in campanie electorala, si in afara campaniei, dar nu am apucat sa il vad asa ca acum. Este superb, e o adevarata capitala culturala europeana”, a spus presedintele.
El nu a uitat sa-l laude pe primarul Sibiului, pe care a spus ca si l-ar fi dorit ministru al educatiei, dar acesta ar fi preferat sa ramana primar.
Impreuna cu familia
Tariceanu s-a relaxat la Snagov Premierul Calin Popescu-Tariceanu a ales sa petreaca Sarbatorile de Pasti in mijlocul familiei, departe de ochii indiscreti ai presei.
Seful guvernului s-a relaxat in vila sa de pe malul Lacului Snagov, sustin surse liberale apropiate lui, impreuna cu sotia sa, Ioana, si cei doi baieti. Minivacanta premierului va lua sfarsit astazi. (Laura Gafencu)
In a doua zi de Paste Melescanu, la masa cu militarii din Irak
Ministrul apararii, liberalul Teodor Melescanu, si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, au facut ieri o vizita de informare in teatrul de operatii din Irak.
Potrivit Biroului de presa al MApN, aceasta este prima actiune oficiala a lui Melescanu de la numirea sa in functia de ministru al apararii. Melescanu a fost informat despre cum decurg misiunile trupelor romane in zona, despre modul in care militarii nostri colaboreaza cu soldatii straini dislocati in zona si despre conditiile de trai din Camp Dracula.
La finalul scurtei sale vizite, ministrul Melescanu a luat masa cu militarii romani, ciocnind traditionalele oua rosii cu cei care au sarbatorit Invierea Domnului in Irak. (Laura Gafencu) Regele, la Alba Iulia Mii de credinciosi ortodocsi din Alba Iulia au luat cu asalt Catedrala Reintregirii Neamului ca sa participe la slujba de Inviere alaturi de Regele Mihai si Regina Ana, oaspetii de seama ai arhiepiscopului Andrei Andreicut.
Regele Mihai si suita sa au participat la slujba de Inviere si la liturghia din ziua de Paste, oficiata in 12 limbi. Familia regala a luat apoi masa alaturi de capii Bisericii Ortodoxe transilvane si de preotii care au oficiat liturghia.
Dupa masa, in ciuda varstei, Mihai de Hohenzollern a plecat de la Alba Iulia la volanul masinii sale, alaturi de Regina Ana si de principele Radu.
Catedrala ortodoxa din Alba Iulia, cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii sau Catedrala Reintregirii Neamului, a fost construita intre anii 1921-1923. Aici au fost incoronati suveranii Romaniei Mari, Regele Ferdinand I Intregitorul si sotia sa, Maria, la data de 15 octombrie 1922.
Regele Mihai este, de altfel, legat sufleteste de ortodoxia transilvana, el fiind un oaspete obisnuit la catedrala din Alba Iulia si pentru IPS Andrei. (Mihaela Moraru) Urari pascale rostite in 62 de limbi
Papa Benedict al XVI-lea a adresat un mesaj de speranta si compasiune pentru toate victimele calamitatilor naturale si ale conflictelor armate de pe Glob, cerand totodata crestinilor sa-si pastreze credinta adusa de in-vierea lui Iisus.
In cadrul discursului adresat lumii cu ocazia Pastelui, Suveranul Pontif a trecut in revista majoritatea punctelor fierbinti din lume, exprimandu-si ingrijorarea, dar si speranta pentru oamenii care sufera in Irak, Afganistan, Israel si teritoriile palestiniene, in conflictele din Africa, dar si in urma calamitatilor naturale care au lovit recent in lume si in special in Asia de sud-est.
In fata a zeci de mii de credinciosi adunati in Piata Sfantul Petru de la Vatican si pe strazile invecinate, Benedict al XVI-lea a adresat urarile pascale in 62 de limbi, tuturor popoarelor din lume.