Evenimentul Zilei > Social > Mesaje false trimise în numele Jandarmeriei Române: Nu vă speriați și nu răspundeți la email”
Mesaje false trimise în numele Jandarmeriei Române: Nu vă speriați și nu răspundeți la email”

Mesaje false trimise în numele Jandarmeriei Române: Nu vă speriați și nu răspundeți la email”

Mulți români au primit câte un email care părea că a fost trimis de Jandarmeria Română. Oamenii erau anunțați că erau suspectați de anumite infracțiuni. Toate aceste mesaje sunt în false, iar oamenii nu trebuie să răspundă la email sau să dea click pe linkurile din mesaj.

Mai mulți români au primit, în ultima perioadă, tot felul de mesaje, care păreau că sunt de la Jandarmeria Română. Oamenii erau anunțați că sunt suspectați de tot felul de infracțiuni sexuale și că trebuie să își explice comportamentul în 72 de ore. În caz contrar, ancheta ar fi ajuns pe mâna procurorilor.

Mesaje false

Jandarmeria Română atrage atenția că toate aceste mesaje sunt false.  Oamenii nu trebuie să răspundă la astfel de solicitări și să nu ofere niciun fel de date personale.

„În continuare, cetățenii ne transmit înștiințări cu privire la primirea unor mesaje de tip SCAM, transmise în numele conducerii Jandarmeriei Române. Este vorba de o campanie de tip SCAM din partea unor persoane rău intenționate.

Datele prezentate în mesaje sunt false și nu provin din partea Jandarmeriei Române. Vă rugăm să nu distribuiți, să nu accesați link-urile sau fișierele atașate din conținutul acestui tip de e-mail! De asemenea, vă sfătuim să vă informați numai din surse oficiale.

Jandarmeria Română mulțumește tuturor celor care sesizează instituția cu privire la existența acestor mesaje și îi roagă pe cei care primesc astfel de mesaje să sesizeze acest lucru pe adresa de e-mail presa_jr@mai.gov.ro“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Jardarmeriei Române.

Sursa: Facebook Jandarmeria Română.

Atenție la text

Toți cei care primesc email-uri suspecte nu trebuie să le dea curs. În cazul mesajul transmis în numele Jandarmeriei este clar că este un fals. În primul rând este plin de greșeli gramaticale, iar formularea arată clar că nu a fost scris de un vorbitor de limba română, ci mai degrabă tradus.

În al doilea rând, Jandarmeria nu desfășoară astfel de anchete. Orice fel de cercetări cu privire la orice timp de infracțiuni, nu doar cele sexuale menționate în email, se face de câtre polițiști și procurori.

În al treilea rând, autoritățile nu cer declarații cu privire la fapte penale prin email. Oricine este vizat de o astfel de anchetă este chemat la audieri.