Președintele Ungariei, Katalin Novak, a fost prezent sâmbătă în Alba Iulia, la o ceremonie organizată cu prilejul dezvelirii statuii principelui Gabriel Bethlen. La aceste manifestări a luat parte și senatorul PSD, Călin Mătieș. Acesta a oferit președintelui un buchet de flori, însoțit de mesajul ”Transilvania a fost, este şi va fi mereu românească”.
Sâmbătă, la Alba Iulia a fost celebrată Ziua Unității Reformate Maghiare. Cu acest prilej, a fost dezvelită și statuia principelui transilvănean Gabor Berhlen. La ceremonia din Cetatea Alba Iulia a participat președintele Ungariei Katalin Novak, aflat într-o vizită oficială în România.
Printre participanți s-a aflat și senatorul PSD Călin Mătieș, care a oferit oficialului ungar un buchet de flori, însă și un mesaj dur: ”Transilvania a fost, este şi va fi mereu românească”.
”Am dat flori doamnei preşedinte şi i-am urat bun venit. Aş vrea să pun pe Avram Iancu că sunt 150 de ani şi Cetatea avea nevoie de Avram Iancu”, a declarat Călin Mătieş, afişând un portret al lui Avram Iancu, pe care l-a aşezat lângă statuia dezvelită.
Cătălin Mătieș s-a prezentat la event îmbrăcat în port popular românesc.
Președintele Ungariei, în vizită la Alba Iulia
Katalin Novak, președintele Ungariei, a ținut un discurs cu prilejul dezvelirii statuii principelui transilvănean Gabor Bethlen, în centrul fostei capitale a Transilvaniei, după cum a anunţat și Biroul de Presă al Eparhiei Reformate din Ardeal.
„Ieri, aici, în sudul Transilvaniei, ne-am întrunit în zece biserici pentru a celebra. Ne-am întrunit bucuroşi unii de alţii, mulţumiţi de retrospectiva unui lung deceniu de construiri fără de seamăn, rezultat al eforturilor conjugate ale patriei mamă şi comunităţilor maghiare reformate, catolice, evanghelice, unitariene de aici.
Mulţumesc celor care contribuie la acest efort, mulţumesc celor care înţeleg că rămânerea comunităţilor maghiare din Transilvania pe pământurile natale, prosperitatea comunităţilor noastre înrădăcinate în afara graniţelor, este o valoare şi un interes comun, care niciodată nu se întoarce împotriva altora.
Bethlen Gabor ne obligă să construim prin credinţă, cu credinţă pentru perenizarea credinţei noastre. Fără încrederea în providenţa divină, munca de-o viaţă a lui Bethlen rămâne inexplicabilă şi de neînţeles, căci el, atunci, prins între doi păgâni, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă pentru ţară (…). Cum să poţi construi dacă pe de o parte se dezlănţuie turcii şi tătarii, pe de altă parte te asupresc austriecii şi germanii şi te mai ameninţă şi ostilităţile interne? Numai cu credinţă.”, a afirmat, preşedintele Ungariei, potrivit traducerii asigurate de organizatori pe un ecran.