Un nou mesaj important vine tocmai de la Bruxelles. Comisarul European pentru sănătate, Stella Kyriakides, a cerut tuturor statelor memebre UE să impună restricţii populaţiei.
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a cerut vineri ţărilor membre ale Uniunii Europene să impună restricţii populaţiei, pentru a combate răspândirea coronavirusului pe continent.
Trebuie să trecem prin asta, acolo unde este necesar, cu restricţii privind viaţa de zi cu zi, pentru a rupe lanţul transmiterii, a spus ea într-o videoconferinţă cu miniştrii sănătăţii din ţările UE.
Franţa şi Germania, cele mai mari ţări din Uniunea Europeană, au anunţat săptămâna aceasta noi interdicţii de circulaţie, în timp ce numărul total de cazuri de infectare pe continent, de la începutul epidemiei, a depăşit 10 milioane, iar spitalele şi unităţile de terapie intensivă sunt pe cale să se umple din nou cu pacienţi cu COVID-19. În mai multe state europene, autorităţile au închis restaurantele şi barurile şi au interzis evenimentele sportive şi culturale.
Restricțiile necesare pentru a lupta împotriva COVID-19 în Europa
Kyriakides a recunoscut că unele din măsurile necesare sunt dureroase şi că mulţi cetăţeni europeni sunt acum mai refractari la respectarea noilor restricţii, după carantinele extinse din primăvară, când primul val al epidemiei atinsese maximum.
Reprezentanta Comisiei Europene a afirmat că statele din UE trebuie de asemenea să intensifice testarea, să amelioreze posibilităţile de urmărire a contactelor şi să extindă capacitatea sistemelor sanitare. În vederea prevenirii extinderii infectărilor cu noul coronavirus barurile, restaurantele, evenimentele sportive și culturale au fost restricționate sau închise în multe țări europene.
Situație dramatică în Europa
Europa continuă să fie într-o situație dramatică, în contextul în care numărul de infectări cu noul coronavirus înregistrează creșteri alarmante în fiecare zi. Două dintre cele mai afectate țări de pe continentul european sunt Italia și Spania.
Italia a înregistrat un record de 26.831 de noi cazuri de COVID-19 şi 217 de decese în ultimele 24 de ore, potrivit buletinului zilnic informativ al Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei civile.
Numărul zilnic de infectări este cel mai mare de la începutul pandemiei, în timp ce numărul de decese este mai mare de 200 zilnic de marţi, un nivel care nu a mai fost înregistrat de la jumătatea lui mai.
Un alt trend îngrijorător este creşterea numărului pacienţilor de la terapie intensivă, care este joi de 1.651, în creştere cu 7,5% faţă de ziua precedentă şi cu 66% într-o săptămână. Bilanţul total al deceselor legate de pandemie este acum de 38.122 în Italia, în timp ce numărul de cazuri de COVID-19 a ajuns la 616.595, au mai precizat Protecţia civilă şi Ministerul Sănătăţii.
Spania a instituit starea de urgenţă pentru o perioadă provizorie
Deputaţii spanioli au aprobat joi prin vot solicitarea premierului Pedro Sanchez privind instituirea stării de urgenţă sanitară timp de şase luni pe întreg teritoriul Spaniei pentru a frâna transmiterea galopantă a noului coronavirus.
Decretată duminică pentru o perioadă provizorie de 15 zile, starea de urgenţă sanitară va fi în vigoare până pe 9 mai. Măsura a permis instituirea interdicţiei de circulaţie aproape în întreaga ţară şi a unor interdicţii de intrare şi ieşire din regiunile spaniole.
Bilanţul deceselor a crescut cu 173, ajungând la un total de 35.639, conform datelor oficiale. Numărul deceselor este puţin mai mare decât în urmă cu o zi, dar sub creşterea semnificativă de marţi, când au fost 267 de morţi, informează Agerpres.