Mesaj emoționat al Prințului Nicolae, la înmormântarea Înaltului Pimen: "Îi datorez întâlnirea mea cu poporul român și cu Regele Mihai, bunicul meu"

Mesaj emoționat al Prințului Nicolae, la înmormântarea Înaltului Pimen: "Îi datorez întâlnirea mea cu poporul român și cu Regele Mihai, bunicul meu"

Prințul Nicolae al României s-a numărat printre puținele personalități care au ținut să fie prezente personal la funeraliile vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților, de la Mănăstirea Ioan cel Nou de la Suceava.

ÎPS Pimen, cel mai în vârstă ierarh al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a trecut la cele veșnice la 90 de ani, pe 20 mai, în urma unui al doilea infarct, după o lună de chin la Spitalul Matei Balș din București pusă pe seama luptei cu infecția cu coronavirus.

Slujba a fost impresionantă deși a fost disturbată de măsurile de circ impuse de autorități, care au solicitat clerului cu care s-au purtat negocierile privind înmormântarea să îmbrace preoții ce urmau să-i poarte sicriul ierarhului în combinezoane anti-covid.

Ridicolul este cu atât mai mare cu cât un studiu recent semnalat de avocatul Iulian Urban, citat de Jerusalem Post și emis de Academia de Medicină și Centrul Național pentru Boli Infecțioase din Singapore, arată că după 11 zile de la infectare virusul nu mai este contagios chiar dacă subiecții ies pozitivi la teste. Oare cum ar fi putut bietul răposat să transmită Covidul prin sicriu?

Balada lui Porumbescu și Doina lui Eminescu au răsunat la mormântul ierarhului

Partea frumoasă a fost că la finalul înmormântării o tânără violonistă, Ioana Stempel din Suceava, i-a împlinit una dintre ultimele dorințe Înaltului Pimen și a cântat "Balada" lui Ciprian Porumbescu la mormantul ierarhului adormit întru Domnul. Ioana Stempel are și ea o poveste impresionantă: este orfană de tată iar mama ei este bolnavă de cancer.

Mama crește singură patru copii, două fete și doi băieți, dintre care cel mare studiază deja la Iași. Ioana are o soră geamănă și un frate apropiat de vârstă și toți trei sunt elevii talentați ai Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava, după cum transmitea EuropaFm într-un reportaj. Ioana a cântat Balada martirului pentru Unire Ciprian Porumbescu apoi s-a închinat cu sfiiciune.

 

"Toate s-au împlinit așa cum a vrut bătrânul arhiepiscop. L-a „ajutat” și situația generată de criza medicală: înmormântarea a fost una simplă, lumea disciplinată, sicriul din lariță, s-au auzit, în surdină, așa cum i-a fost dorința, sunet de bucium și tulnice, „Marșul funebru” de Chopin, „Balada” lui Ciprian Porumbescu și un fragment din „Rapsodia” lui George Enescu.

O elevă a cântat și ea la vioară „Balada” lui Ciprian Porumbescu, iar o alta a recitat poezia „Doina” a lui Mihai Eminescu. IPS Mitropolit Teofan și PS Episcop-vicar Damaschin Dorneanul s-au ținut de cuvânt și au respectat întru totul testamentul bătrânului", scrie teologul-jurnalist Tudorel Rusu pe portalul Doxologia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

"Un preot m-a îmbrăcat cu un veștmânt diaconesc și m-a dus în brațe în Altar"

Portalul Suceava News și părintele-fotograf Silviu Cluci de la Doxologia l-au surprins pe Prințul Nicolae în câteva cadre, la slujbă și, închinându-se, la plecarea cortegiului spre locul e îngropăciune al ierarhului, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Înainte de ceremonie de înmormântare la care a participat, Prințul Nicolae a transmis public un mesaj emoționant însoțit de fotografia folosită și de Evenimentul Zilei în articolul comemorativ despre ÎPS Pimen, gazda Regelui Mihai la Putna, în care micuțul Nicolae apare alături de bunicul său și Înaltul Pimen, la Sărbătoarea Învierii, în 1992.

Îl redăm aici, integral: "Sunt profund întristat la aflarea trecerii la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Îi datorez întâlnirea mea de acum 28 de ani, de Sfintele Paști, cu poporul român și cu Regele Mihai, bunicul meu. Atunci, la Putna, am trăit înțelegerea că bunicul meu era Regele românilor.

Deși mi se spusese că sunt nepotul Regelui Mihai, la Putna, apoi la București și la Curtea de Argeș, mi-am întâlnit Regele și rădăcinile. Sunt imagini pe care le voi purta cu mine toată viața. Slujba de la Mănăstirea Putna, momentul în care bunicul meu și ÎPS Pimen s-au rugat la mormântul lui Ștefan cel Mare, intrarea Regelui pe Ușile Împărătești în Altar, clipa când Regele Mihai a primit Sfânta Lumină din mâna părintelui Pimen, mulțimea care își aclama Regele venit din lungul exil.

Un preot m-a îmbrăcat cu un veștmânt diaconesc și m-a dus în brațe în Altar. Ii sunt profund recunoscător ÎPS Pimen pentru bunătatea și dragostea cu care l-a chemat, l-a primit și l-a înconjurat pe Regele Mihai, ca și pe bunica mea, Regina Ana, mama mea, Principesa Elena și pe mine.

Transmit condoleanțe Bisericii Ortodoxe Române, enoriașilor din arhiepiscopie și familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția celor Drepți!"