Mesaj dur transmis de la Washington, în privința armelor nucleare. Rusia și China au fost avertizate

Mesaj dur transmis de la Washington, în privința armelor nucleare. Rusia și China au fost avertizateRusia a folosit în premieră racheta hipersonică Zircon în Ucraina. Sursă foto: platforma X

Statele Unite sunt pregătite pentru un dialog privind controlul armamentului cu Rusia și China fără condiții preliminare, a declarat, vineri, consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

Din mesajul consilierului american, rezultă că SUA nu au nevoie de mai multe arme nucleare pentru a descuraja forțele combinate ale Rusiei și Chinei, datorită capacităților sale militare avansate.

Sullivan a mai spus că Washingtonul va respecta limitele privind armele nucleare strategice stabilite în tratatul New START din 2010, până la expirarea pactului în 2026, atâta timp cât Rusia face același lucru, de asemenea același lucru fiind valabil și cu China.

”Statele Unite nu au nevoie să își mărească forțele nucleare pentru a depăși numărul total combinat al concurenților noștri pentru a-i descuraja cu succes. Nici nu este nevoie ca Statele Unite să desfășoare arme nucleare tot mai periculoase pentru a menține disuasiunea. Mai degrabă, descurajarea înseamnă că avem o abordare mai bună, nu o abordare ”mai multă”, a declarat Sullivan, cu referire la sporirea arsenalului nuclear al SUA.

Moscova și Beijingul au respins discuțiile despre armele nucleare

China, aflată într-o situație tensionată cu Statele Unite în legătură cu Taiwanul, în timp ce își extinde arsenalul nuclear, a refuzat să se angajeze într-un dialog cu Washingtonul privind reducerea riscului de conflict și a refuzat săptămâna aceasta discuțiile dintre miniștrii apărării.

Pentagonul afirmă că este probabil ca China să își tripleze arsenalul nuclear până la 1.500 de focoase nucleare până în 2035.

Rusia, care a amenințat că va folosi arme nucleare în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat în februarie că suspendă participarea la Noul START, o mișcare denunțată de Washington ca fiind ”iresponsabilă și ilegală”.

Arsenalul nuclear al SUA

Ultimul acord de control al armelor strategice dintre SUA și Rusia, New START a limitat la 1.550 numărul de focoase nucleare strategice pe care părțile le pot desfășura.

De asemenea, acesta limitează la 700 numărul de rachete terestre și submarine și de bombardiere care să le transporte.

Sullivan a remarcat că, timp de ani de zile, națiunile rivale au separat de alte chestiuni litigioase discuțiile privind ”stabilitatea strategică” pentru a reduce riscurile de confruntare nucleară, transmite Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News