MESAJUL DUR al Monicăi Macovei: „În administraţia publică unii se cred ÎMPĂRAȚI”

MESAJUL DUR al Monicăi Macovei: „În administraţia publică unii se cred ÎMPĂRAȚI”

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat vineri că încrederea cetățenilor în instituțiile statului este subminată de corupție. Ea a precizat că unele persoane din administrația publică se cred „împărați” în birourile lor.

"Corupţia subminează încrederea oamenilor în instituţiile statului. Oamenii nu au încredere în instituţii corupte pentru că acestea nu îi protejează şi nici nu lucrează pentru ei. În administraţia publică, de exemplu, unii se cred împăraţi, între ghilimele, în birourile lor şi îi tratează pe cei care au nevoie de un serviciu public ca pe nişte lucruri, între ghilimele, care vin să îi deranjeze. Corupţia din poliţie şi justiţie creşte criminalitatea. Grupurile interlope puternice sau baronii locali din politică ori administraţie s-au format tocmai pentru că au existat poliţişti, procurori şi judecători care nu şi-au făcut treaba ani de zile, fiind complici prin inacţiune sau corupţie cu interlopii şi baronii. De ce nu au fost daţi afară?", a explicat Monica Macovei, al cărei mesaj din cadrul Conferinţei Europene de Transfer a Bunelor Practici, organizată la Palatul Parlamentului, a fost citat de Agerpres

Europalrmanetarul este de părere că atunci când o companie obţine contracte prin mită, acest lucru distruge concurența si piața liberă, produsele şi serviciile fiind mai scumpe 

"Corupţia sărăceşte. Toţi plătim corupţia din buzunarele noastre. Produsele şi serviciile sunt mai scumpe tocmai pentru că cei care le produc, vând sau construiesc au obţinut contractele prin mită. Dacă o companie dă mită şi obţine un contract, preţul va fi de la început cel mai mare sau va creşte prin acte adiţionale sau alte metode. Din cauza corupţiei mai mulţi bani din buzunarul nostru se duc pentru produse şi servicii sau construcţii de autostrăzi mai scumpe decât ar trebui să coste. Noi toţi plătim. Corupţia distruge concurenţa şi piaţa liberă. O economie de piaţă reală se bazează pe principiul concurenţei libere şi corecte. Dacă la o licitaţie una dintre companii dă mită şi obţine contractul, a dispărut concurenţa corectă", a spus ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Macovei, prin corupţie se creează o realitate paralelă, dând exemplul concursurilor pentru ocuparea posturilor în administraţia publică. 

"Corupţia creează o realitate paralelă strâmbă ca în oglinzile (...) distorsionate din parcurile de distracţii pentru copii. De exemplu, o clădire se construieşte într-o zonă interzisă dacă autorizaţia de construcţie se dă pe bază de corupţie sau o persoană câştigă un concurs pentru ocuparea unui post în administraţie, în sănătate, educaţie, pentru că a dat mită sau este client politic sau nepot, persoana cu nota maximă nu a câştigat concursul. Deci, a fost un concurs strâmb", a precizat europarlamentarul.

Conferinţa este organizată la Palatul Parlamentului de Fundaţia EUROLINK - Casa Europei cu sprijinul Senatului României şi al Fundaţiei Hanns Seidel, în cooperare cu European Network for Education and Training - EUNET şi cofinanţat prin Programul Uniunii Europene "Europa pentru Cetăţeni".