Bilanţul epidemiei izbucnite cu o lună în urmă se ridică la 16 morţi şi 150 de îmbolnăviri, situaţie care provoacă îngrijorare la nivel internaţional şi care afectează serios economia ţării mai ales că peste 100.000 de turişti şi-au anulat deplasările. Totuşi autorităţile sunt optimiste şi spun că întoarcerea la normalitate se va produce curând. Un pas în acest sens s-a şi întâmplat deja, după ce la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la începutul aceste săptămâni s-au redeschis majoritatea şcolilor.

Între timp, în Arabia Saudită, au fost înregistrate cinci noi cazuri de MERS în cursul săptămânii trecute, după cum a precizat Ministerul Sănătăţii, care a confirmat şi moartea unui bărbat de 73 de ani.

Virusul mortal a declanşat în Coreea de Sud cel mai mare focar de infecţie în afara Orientului Mijlociu, unde, conform oficialilor locali ai sănătăţii, primul caz de MERS la oameni a fost înregistrat în 2012 şi unde toate infecţiile au fost limitate la spitale şi toate victimele au mai avut alte afecţiuni.

Se crede că MERS are legătură cu Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), care a ucis sute de oameni în cadrul unei epidemii extinse în 2003 pe cuprinsul Asiei. Deşi coronavirusul MERS este considerat a fi mai puţin infecţios decât SARS, totuşi este mai letal.

În prezent nu există un vaccin pentru acest virus care se răspândeşte prin contact apropiat cu persoanele infectate, fără a fi însă aeropurtat.

Rata de deces a acestui virus este de aproximativ 35%, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Te-ar putea interesa și: