Merkel pleacă. Poate fi Macron locomotiva Europei unite?

Merkel pleacă. Poate fi Macron locomotiva Europei unite?

„Nu avem autoritatea să judecăm ceea ce poporul american a ales”

În legătură cu noua administrație de la Washington, Laurence Auer a declarat că „trebuie reluat firul relațiilor tansatlantice”, în ciuda unei relații tensionate UE-SUA în perioada administrației Trump.

„Trebuie să reluăm firul relaţiilor transatlantice, lucru care a fost prevăzut. Preşedinţia slovenă a UE va lucra pe acest dosar, după preşedinţia portugheză a UE, se va lucra pe acordul între UE şi SUA. Asta vizează mai ales relaţiile comerciale. Dar trebue să spun, pentru că sunt fraţuzoaică, că avem această relaţie istorică şi profundă cu SUA. Fără SUA nu am fi reuşit să eliberăm Franţa în 1944. (...) Aş spune că pe lângă această agendă şi aceste lucruri care sunt complexe, nu avem autoritatea să judecăm ceea ce poporul american a ales şi tranziţia care va urma. Noi vrem o relaţie bună cu SUA şi vrem această relaţie pentru că lumea multilaterală depinde de asta, crizele regionale depind de asta, ajutorul pentru dezvoltare”.

Cu China, în jurul cozii

2020 este anul în care lumea a devenit mai atentă la China şi a văzut mai mult din ce şi cum poate să facă această putere mondială pentru propriile scopuri. Americanii au decis deja ce fel de relaţie vor avea cu chinezii. Europa încă ezită, pentru că este mai atentă la nunaţe. Uniunea Europeană are, ca de obicei, poziții diferite pentru că toată lumea are un interes.

Ambasadorul Franței a avitat să dea un răspuns tranșant cu privire la poziția Franței față de ascensiunea (și agresiunea) Chinei. „Cu Acordul de la Paris ne amintin de China și India, care sunt printre țările cu cele mai mari emisii de gaz cu efect de seră, fac parte din Acordul de la Paris. Asta arată în cele din urmă importanța menținerii acestui aspect multilateral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bineînțeles, nu suntem atenți doar la această chestiune a climatului. Lucrăm cu China la chestiuni dificile. Aș aminti desele declarații ale preşedintelui republicii despre situația drepturilor omului, Hong Kong, uigurii, care sunt o minoritate în China și asupra cărora se fac presiuni de asimilare și desigur există și dosarul european, mai ales cel comercial.

Ce vreau să spun aici este că avem în spectrul relației cu China, pe lângă pandemie, puncte care sunt fundamentale pentru viitorul lumii și vom reveni mereu asupra acestor chestiuni legate de valori, de respect al drepturilor individuale, al individului”.