Cancelarul Germaniei a declarat că dosarul opozantului rus Alexei Navalnîi și Nord Stream-2 sunt două probleme „separate”. Angela Merkel a precizat că Berlinul nu-și va schimba politica față de Rusia
Cancelarul german Angela Merkel a semnalat faptul că Berlinul nu este interesat de o schimbare fundamentală în relația sa cu Rusia, subliniind că este important să se păstreze deschise canalele de comunicare cu Moscova.
Angela Merkel a fost criticată în repetate rânduri de unele cancelarii occidentale pentru creditul pe care i-l acordă liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
Unul din cei mai virulenți critici ai Angelei Merkel este președintele Statelor Unite, Donald Trump, care a acuzat de mai multe ori Berlinul că nu acordă un procent mai mare din PIB al Germaniei pentru apărare, în schimb „dă bani Rusiei” via proiectul gazier Nord Stream-2.
Comentariile Angelei Merkel sale vin după o săptămână în care tensiunile au ieșit la suprafață, datorită presupusei otrăviri a liderului protestatar Alexei Navalnîi și a crizei politice din Belarus.
„Trebuie să continuăm să vorbim” cu Moscova, a declarat Angela Merkel reporterilor, la conferința de presă anuală de vară, la Berlin, adăugând că Rusia este un jucător-cheie pe arena internațională.
Cancelarul Germaniei a precizat că Uniunea Europeană va lua măsuri adecvate în cazul în care o investigație va constata că opozantul Alexei Navalnîi, care a fost adus în Germania pentru tratament medical, a fost otrăvit în mod intenționat.
Referitor la situația din Belarus, unde realegerea președintelui Alexandr Lukașenko în fruntea țării a provocat proteste de masă, Angela Merkel a declarat că guvernul de la Berlin u recunoaște rezultatele contestate ale alegerilor prezidențiale și și-a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea trimite trupe în țară.
Merkel a respins însă ideea că diferențele politice ar trebui să interfereze cu Germania, în privința cooperării cu Rusia, referitor la conducta Nord Stream-2.
„Proiectul Nord Stream-2 ar trebui să fie finalizat”, a spus ea, subliniind că speța lui Navalnîi a fost un „subiect sensibil”, dar că „ar trebui să fie păstrat separat” de politica economică.
Gazoductul Nord Stream-2 este un punct major de dispută între Washington și Berlin, SUA amenințând cu sancțiuni firmele europene care participă la proiect.
Pe de altă parte, starea de sănătate a lui Navalnîi înregistrează „unele ameliorări”', a anunţat vineri spitalul din Berlin unde acesta este tratat de când a fost victima unei posibile otrăviri în Rusia, potrivit autorităţilor germane, informează Agerpres.
„Au existat unele ameliorări ale simptomelor cauzate de ingestia” unei substanţe din grupul de inhibitori ai colinesterazei, la originea otrăvirii, a anunţat Spitalul Charité, într-un comunicat, precizând că Navalnîi se află încă în comă indusă şi sub asistenţă respiratorie.
Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmyche, a confirmat într-un mesaj pe Twitter că în prezent nu există „o ameninţare gravă pentru viaţa acestuia”. „Cu toate acestea, medicii sunt întotdeauna atenţi la orice prognostic'', a adăugat ea.
Spitalul a reiterat că nu este posibil în acest stadiu să se stabilească dacă Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, ar putea rămâne cu sechele pe termen lung din cauza „acestei intoxicaţii grele”.
Din grupul de inhibitori ai colinesterazei, din care fac parte arme chimice puternice numite „agenţi inervanţi”.
Printre acestea: celebrul sarin, VX sau Noviciokul rus, utilizat pentru otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, în 2018, în Anglia.