Merkel, în ofensivă: Dacă vor ajutor, grecii trebuie să îşi reducă vacanţele

Merkel, în ofensivă: Dacă vor ajutor, grecii trebuie să îşi reducă vacanţele

Cancelarul german Angela Merkel a formulat ieri critici foarte dure la adresa Greciei, căreia i-a cerut să crească vârsta de pensionare şi să reducă perioada concediilor. Germania va ajuta ţările îndatorate, a subliniat Merkel, dar numai dacă acestea se vor ajuta pe ele însele.

Poziţia lui Merkel a fost exprimată în cadrul unei reuniuni a partidului său - Uniunea Creştin-Democrată (CDU), la Meschede, oraş din landul Renania de Nord-Westfalia, într-un moment în care aliaţii cancelarului şi alegătorii germani dau semne că s-au săturat să pompeze bani spre ţările îndatorate din UE.

Concret, Merkel a anunţat că doreşte uniformizarea vârstei de pensionare şi a duratei concediului de odihnă în ţările Uniunii Europene, deoarece există mari diferenţe între ele.

Ţinerea sub control a datoriei nu este singura cerinţă, a spus Merkel. „Este de asemenea important ca oamenii din ţări precum Grecia, Spania şi Portugalia să nu se poată pensiona mai devreme decât cei din Germania” şi ca „toţi să facă eforturi mai mult sau mai puțin egale”, a spus cancelarul german. „Nu putem avea o monedă comună şi unii să aibă multe zile de concediu iar alţii foarte puţine. Pe termen lung, nu funcţionează”, a adăugat Angela Merkel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există diferenţe semnificative între Germania şi Grecia. Atena a anunţat anul trecut reforma sistemului de pensii ce vizează stabilirea vârstei medii de pensionare la 63 de ani. Guvernul grec oferă totodată stimulente pentru cei care aleg să se retragă din câmpul muncii la 65 de ani. Germanii sunt ceva mai muncitori. La Berlin s-a votat în 2007 creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani în mod progresiv.

Angela Merkel a reafirmat totodată solidaritatea Germaniei cu Grecia pentru ca această ţară să depăşească criza. „Bineînţeles că mizăm pe euro şi, desigur, nu dorim să eşueze şi (o astfel de criză) să ne târască pe toţi”, a mai spus Angela Merkel.

Totuşi, „nu putem fi pur şi simplu solidari şi să spunem că aceste ţări pot acţiona în continuare ca până acum. Da, Germania ajută, dar Germania ajută numai dacă ceilalţi fac eforturi”, a precizat cancelarul german.

Comentatorii germani observă că mesajul cancelarului se adresează în special publicului din ţară. Partidul-soră al CDU – Uniunea Creştin Socială (CSU), şi partenerii lor de guvernare – liberalii, au semnalat în ultimele zile că nu mai sunt dispuși să susţină un nou ajutor financiar pentru Grecia, care se apropie iarăşi de intrarea în incapacitate de plată. „Lecţia pentru Grecia este că, în ciuda ajutorului financiar, nu se află într-o situaţie mai bună decât în urmă cu un an”, a declarat Alexander Dobrindt, secretar general al CDU.   

Partenerii de guvernare ai lui Merkel s-au declarat sceptici şi în privinţa Mecanismului European de Stabilitate, o schemă permanentă de susţinere a zonei euro, care ar trebui să intre în vigoare din 2013.